Van Puglia naar de Amalfikust

Vertrek: 16-04-2024 | 90km | 1200hm

Nog 5 plekken

Van Italiaanse oost- tot westkust. Vanaf de start in Puglia tot het einde in Napels doorkruis je prachtige landschappen. Grillige kustlijn, olijfbomen en wijngaarden, niemandsland, de Apennijnen, de Amalfikust, Salerno en het bruisende Napels. Deze vakantie is maximaal genieten.

Fietsroutes Rudi Rides fietsvakantie Zuid Italië in 9 dagen van Puglia naar de Amalfikust
 • Dagprogramma
 • Inclusief & exclusief
 • Voor wie is deze vakantie?
 • FAQ

Na succesvolle edities in Zuid-Italië afgelopen april en september gaan we in 2023 weer twee keer op pad met een groep liefhebbers! Van de oost- tot westkust doorkruis je vele prachtige landschappen. Bovendien geniet je in Zuid-Italië van het allerbeste eten en drinken. Je gaat op fietsvakantie om te genieten: ontspannen fietsen, veel tijd voor goed eten en drinken, en goede gesprekken met gelijkgestemde liefhebbers. Voor wie avontuur wilt, maar liever niet ten koste van luxe. Past dit bij jou? Schrijf je dan nu vrijblijvend in.

Itineraries

Dag 0

Date : 2024-04-16

Heen- en terugreis

De reis is een deel van de voorpret. Natuurlijk kun je samen met andere deelnemers afreizen naar Bari, wel zo leuk. Dit kan door middel van samen een vlieg- of treinticket boeken. Een deel van de deelnemers gaat met het vliegtuig. Er is in 2024 1 directe vlucht per dag naar Bari vanaf Amsterdam. Een ander deel gaat voor de meer avontuurlijke optie en neemt de trein. Ik zorg ervoor dat je – als je wilt – aan andere deelnemers gekoppeld wordt zodat je samen je vlucht of treinreis kan organiseren. De verschillende opties heb ik hier uiteengezet.

Trein (tijden van sept 2023)
Nightjet 21:52 Arnhem – 06:20 Basel (8 u 28 min)
EC 07:03/10:28 Basel – 11:50/14:40 Milaan (4u12min/4u40min)
15:35 Milaan – 22:32 Bari (6u57min)

Vliegtuig (opties september 2023)
Heenreis:
Transavia 13 september 12:15 A’dam – Bari (2u30min)
Transavia 14 september 06:30 A’dam – Bari (2u30min)
Terugreis:
Transavia: 22 september 9:25 Napels – A’dam (2u40min) of EasyJet 22 september 17:15 – A’dam (2u40min)
Transavia: 23 september 15:50 Napels – A’dam (2u40min)
KLM: 23 september 12:45 Napels – A’dam (2u40min)

Dag 1

Date : 2024-04-16

Aankomst in Zuid Italië: Bari, Puglia

Vanaf het vliegveld in Bari kun je met de taxi naar de B&B. Je kunt ook een dag verblijven in Bari zelf. Laat je bagage achter en ga direct op pad om te verdwalen in de straatjes van het historische centrum en neem de warme lentezon van Zuid-Italië in je op. Bezoek een aantal bezienswaardigheden, zoals de pastastraat, of loop over de oude stadsmuur voor een prachtig uitzicht over de Adriatische zee.

Dag 2

Date : 2024-04-17

Fietsen door de olijfgaarden en langs ‘trulli’ naar Martina Franca (91km/1100hm)

Voor onze eerste etappe genieten we van een perfect samengesteld Apulliaans ontbijt met verse focaccia en meer lekkers. Daarna stappen we op de fiets voor de eerste fietsroute: een rustige fietsroute qua hoogtemeters. Een highlight van de dag is de stad Polignano a Mare: een stad gebouwd op de ruige kliffen van de Adriatische kust. Landinwaarts passeren we talloze olijfgaarden en de witte huizen met kegelvormige daken: dit zijn de trulli die je alleen in Puglia ziet. Tussen de dorpen komen nauwelijks mensen tegen en wanen ons alleen op de wereld. In de avond eten we bij een echte ‘pasteria’ waar de meest verse pasta wordt gemaakt met als voorgerecht verschillende gerookte kazen vergezeld met een glas rode wijn.

Dag 3

Date : 2024-04-18

Door de wijngaarden richting rijke historie in Matera (89km/900hm)

Etappe 2 is een zware etappe naar het prachtige Matera. Een uit de rotsen gehouwen stad die sinds twee jaar vooral bekend is van James Bond’s “No time to die”. Je zult snel begrijpen waarom het hier populair is onder dagjesmensen. Geniet van een prachtige zonsondergang met uitzicht op de ‘Sassi’ – in de rotsen uitgehouwen huizen aan de rand van de stad. Op het dakterras van de B&B bespreken we nog de volgende etappe door onder genot van een drankje alvorens we het bed opzoeken.

Dag 4

Date : 2024-04-19

Heuvelachtig landschap richting de Apennijnen en Potenza (94km/1400hm)

De derde etappe, en de zwaarste tot nu toe, vooral door de klim op het einde richting Potenza. Het landschap is heel open in deze omgeving en het wordt langzaam bergachtiger: de Apennijnen naderen. We verlaten de groene graslanden en komen door sprookjesachtige geploegde akkerlanden. Midden op een van de verlaten paden zit na een lange oprijlaan van cipressen onze lunchplek: een villa waar we al het eten en drinken krijgen dat we kunnen bedenken om ons klaar te maken voor het laatste deel en de laatste klim. Onze agriturismo waar we twee nachten verblijven ligt bovenop een berg, na een 8 kilometer lange klim met een lang stuk van gemiddeld 11%. Als je deze berg hebt overleefd heb je je rust verdiend. 1,5 dag word je volledig verzorgd door de gastvrije staf van deze agriturismo. Verder mag je jezelf belonen met een duik in het zwembad, waar ook de drankjes worden gebracht.

Dag 5

Date : 2024-04-20

Rustdag

Zoals gezegd is deze afgelegen agriturismo perfect voor een rustdag. Hier geniet je van rust, door middel van een boek, de zon, het zwembad of een serie op je mobiel. Maak eventueel je fiets schoon zodat deze weer klaar is voor de volgende etappe. Alle maaltijden zijn verkrijgbaar op locatie, dus je hoeft niet weg. Hoe fijn is dat.

Dag 6

Date : 2024-04-21

De koninginnenrit van de Apennijnen naar Roccadaspide (89km/1600hm)

Volledig uitgerust kun je na de rust weer de fiets pakken. Dit is de zwaarste etappe van de week. We beginnen vroeg en steken dwars door een prachtig nationaal park heen, genaamd Cilento, met de nodige beklimmingen waarbij de helling kan oplopen tot boven de 10%. We eindigen in Roccadaspide in een B&B buitenaf omgeven door wijngaarden. Hier zien we de zon achter de heuvels zakken tijdens een prachtige zonsondergang en genieten we nog eenmaal van de rust voordat we naar de levendigheid van Salerno en Napels verhuizen.

Dag 7

Date : 2024-04-22

De Tyrreense zee en kleurrijk Salerno (82km/400hm)

Een eenvoudige etappe, want het is bijna alleen maar afdalen vandaag. Proef je de zee tot aan de eindbestemming Salerno. Tussendoor zien we de goed bewaarde Griekse ruïnes in Paestum. We blijven niet te lang stilstaan, want Salerno wacht op ons. Dit is een hele leuke stad om doorheen te lopen, op het terras te zitten of aan het water te zitten. We komen hier vroeg in de middag aan dus er is veel tijd om alle streetart tot ons te nemen, een broodje ijs te nemen bij Neptuni (ja, je leest het goed), of op een terras uit te kijken over zee.

Dag 8

Date : 2024-04-23

Via de Amalfikust en een laatste klim naar het bruisende Napels (90km/1400hm)

Het venijn zit toch ook hier in de staart. Vanaf dat we Salerno uitrijden hebben we uitzicht over de zee en komen we de verschillende mooie dorpen tegen die de Amalfikust rijk is. Vlak na het dorp Amalfi verlaten we de kustweg en gaan we landinwaarts richting Agerola. Dit is het venijn: want dit is een zware klim van bijna 10 kilometer, maar de uitzichten van helemaal bovenaf zijn de inspanning absoluut waard! Daarnaast pauzeren we boven op een bijzondere plek. Na deze pauze volgt een snelle laatste afdaling, waarbij je alvast een volledig uitzicht hebt op de eindbestemming met ernaast de Vesuvius. Uiteindelijk hobbel je zo het drukke Napels in (eventueel per trein) en gaan we de week in stijl afsluiten in een geweldige pizzeria en lokale Aglianico rode wijn in Napels.

Dag 9

Date : 2024-04-24

Terugreis naar Nederland

Na een laatste ontbijt ben je vrij om te gaan. Het is een aanrader om nog één of twee dagen te blijven in Napels (let wel: het is een feestweekend in Napels, dus het kan druk zijn met boekingen), want het is een geweldige stad. Blijf je in Napels om nog wat Napolitaans eten binnen te krijgen, of staat je terugreis al gepland? Wat het ook wordt: je benen hebben in ieder geval rust verdiend dus die kunnen omhoog.

Inclusief

 • 8 overnachtingen, luxe b&b’s (8.5+)
 • 8 keer uitgebreid ontbijt4 keer uitgebreid diner
 • Professionele begeleiding
 • GPX routes
 • Technische hulp
 • Afgesloten fietsenstalling
 • Bagagevervoer Bari -> Napels
 • Dagelijks bagagevervoer (GRATIS!)

Exclusief

 • Fietsverzekering
 • Reis- of annuleringsverzekering
 • Vervoer
 • Drinken en overig eten

Je houdt van…

✅ … heuvelachtig landschap
✅ … kust, olijfbomen en bos
✅ … espresso, pasta en pizza
✅ … goede gesprekken
✅ … nieuwe mensen ontmoeten

Vervoer naar de startlocatie en terug vanaf de finishlocatie wordt niet aangeboden bij onze reizen. Dit is vanwege de kleine groepen, en omdat deelnemers de vrijheid willen hebben om zelf een vervoersmiddel te kiezen. De meest gangbare opties van vervoer voor deze reis zijn vliegtuig en trein. In het programma is hierover meer uitgelegd

Dit is vanaf nu mogelijk! Inclusief haal- en brengservice kost dit €290 euro per persoon als 4 deelnemers voor deze optie kiezen. Voor de B&B afgeleverd, en in Napels weer opgehaald. Geen gesjouw en jij reist licht. Geef het aan in het registratieformulier.

Ja dat kan. De meeste deelnemers nemen een racefiets mee, maar als jij een gravelfiets comfortabeler vindt dan kun je daarmee prima meekomen. Let wel op dat je op vlak 27-28 km/h een comfortabele snelheid vindt.

De gemiddelde leeftijd varieert per reis. Leeftijd is nooit een probleem, de deelnemers zijn aan elkaar gestemd door andere factoren dan leeftijd.

Dat hangt af van je conditie natuurlijk. Voordat je inschrijving definitief is, maak ik uitgebreid kennis met je en maak ik een inschatting of je bij de groep past. Dit doe ik op basis van fietsvakanties in het verleden die je hebt gemaakt, hoe vaak en hoe ver je momenteel fietst, en of je nog andere sporten beoefent. Als ik denk dat het moeilijk is om mee te komen dan zeg ik dat ook eerlijk, anders is het voor jou en voor de andere deelnemers niet leuk.

Het is heel begrijpelijk dat je bij je eerste vakanties in de bergen niet precies weet hoe je moet afdalen. Geef dit aan bij je inschrijving en dan houden we daar rekening mee tijdens de vakantie. Voor de eerste dag nemen we de basistechnieken van het afdalen door zodat je optimaal voorbereid de berg af fietst. De gids blijft in eerste instantie achter je fietsen en kan je op basis daarvan nog meer persoonlijke tips geven.

De snelheid hangt af van de groep en de bergen die worden beklommen. Meestal ligt de snelheid op vlak zo rond de 27-28 kilometer per uur. Dit is niet traag, maar wel een ontspannen tempo, dat je met ‘normale’ training een hele dag vol kan houden.

Leuk dat je het vraagt. Normale training vind ik als je in het seizoen veel (drie ritten per week) fietst (maart tot oktober) en zowel lange (100km) als korte (50km) ritten maakt. Zonder dat je daarbij rekening houdt met een specifiek trainingsschema, of intervallen, of vermogenstesten (FTP) doet, of heel hard fietst.

Dit hangt af hoeveel kilometer en hoogtemeters je aflegt. Hier heb ik een uitgebreid blog over geschreven. In het kort: je kunt makkelijk twee of drie keer zoveel fietsen in een week als dat je normaal doet, ook als daar hoogtemeters in zitten. Het is wel verstandig om eens twee dagen achter elkaar 750 hoogtemeters te fietsen (bijvoorbeeld in Limburg), zo voel je zelf wat dat met je lichaam doet.

Dit zijn altijd fietsvriendelijke, kleine accommodaties. Alle accommodaties blinken uit in gastvrijheid, hygiëne en locatie. Je slaapt tijdens deze vakantie op een ruime twee- (of een enkele keer drie)-persoonskamer. Je kunt geen eenpersoonskamer boeken.

Nee dat helaas vanwege de aard van de accommodaties niet mogelijk

De kwaliteit van het wegdek is goed. Zuid-Italië heeft misschien een slechte naam, maar dat valt allemaal mee. Op een paar scheuren na is het fijn asfalt. Het wegdek is altijd verhard en is een combinatie van provinciale wegen en dorpswegen. Wel wordt aangeraden om minimaal 28mm banden te nemen.

Het verkeer is veilig. Italianen laten altijd weten als ze inhalen door middel van toeteren, dus je weet altijd waar je aan toe bent. Bovendien fietsen we grootendeels op plekken waar weinig verkeer komt. Alleen in en rondom Napels is het wat drukker. Zelfs de Amalfikust is verkeersluw in april en september.

Voor andere vragen kun je altijd mailen naar [email protected]. Je ontvangt binnen 3 dagen antwoord.

Hoe het werkt

Icoon om de juiste vakantie te kiezen die bij je past

1. Kies een vakantie

We bieden verschillende fietsvakanties aan. Kort en lang, en in verschillende landen. In een groep of individueel. Schrijf je vrijblijvend in voor meer informatie.

Icoon voor gesprek met expert van Rudi Rides die je vragen beantwoordt en je helpt bij het maken van de juiste keuze

2. Maak kennis

Door een persoonlijk telefoongesprek maken wij kennis met je. Zo leren we je niveau en voorkeuren kennen en worden al je vragen beantwoord.

Icoon van fiets en boom en wolk in design

3. Ga mee op avontuur!

Als het goed voelt dan ga jij mee op een nieuw fietsavontuur. Je bevestigt je inschrijving en daarna kun je beginnen met de voorbereidingen: trainen en inpakken.

Ga jij binnenkort ook mee met Rudi Rides?

Begeleid door een gepassioneerde fietser met 6 jaar ervaring

Meer dan 500 routes door Nederland, Frankrijk en Italië

Kleine groepen om een vertrouwde persoonlijke sfeer te creëren

VvKR logo

Wij zijn aangesloten bij de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR). VvKR komt op voor de belangen van kleine, vaak specialistische reisorganisaties. Via VvKR bundelen we onze krachten en delen we onze expertise om zowel voor de reisorganisatie als de consument tot een zo groot mogelijke zekerheid en tevredenheid te komen.