Noord-Corsica: 2 etappes om van te smullen

img-6227106abd7e5f1da5937d75

In een vorig blog over Corsica gaf ik al aan hoe je hier een mooie fietsvakantie kan beleven. Nu wil ik wat dieper in gaan op de routes die je kunt fietsen, en wat voor hotels je kunt verblijven. Dit is een deel van hoe de Groepsreis in mei met Rudi Rides eruit gaat zien (in de 2023 editie wordt je bagage gratis vervoerd van hotel naar hotel). Lees in dit deel over de eerste 3 etappes vanaf de startlocatie in Bastia, dwars door het binnenland naar de westkust, naar Porto (Ota).

Etappe 1: Bastia – Castirla

Natuur en de asfaltweg in de omgeving Bastia, Corsica
De weg voor jou alleen in het binnenland van Corsica

Met vliegtuig of veerboot naar Corsica

Je komt ‘s avonds (met het vliegtuig) of ‘s ochtends (met de ferry) aan in Bastia. In de directe omgeving van Bastia is er niet veel te beleven, daarom zijn er alleen hotels en appartementen. Het hotel waar wij verblijven zit op loopafstand van de ferry, en voor mensen die van het vliegveld komen is er een luchthavenshuttle geregeld. Dit hotel is van alle gemakken voorzien, heeft een geweldig restaurant, en voor de ontspanning een sauna en een zwembad. Heerlijk om zo je vakantie te beginnen. De laatste dag kom je hier ook weer terug, en dat is ook makkelijk voor je spullen (bijvoorbeeld je fietskoffer, of andere spullen die overbodige balast zijn. De rest wordt vervoerd als je voor bagagevervoer kiest).

Snel de stad uit en de natuur in

De eerste 10 kilometer deel je de weg nog met auto’s, maar dat ben je snel vergeten als je na een half uur afslaat het binnenland in. Daar begint de eerste klim: 7 kilometer over 5,7%. Je ziet achter je steeds meer van Bastia, de haven met de veerboten, en kijkt nog een paar keer om: daar kom ik hopelijk weer terug over een week fietsen. Eenmaal de top bereikt ben je in niemandsland: de weg is voor jou, samen met je groepsgenoten natuurlijk.

Direct de kuiten testen

Een uur klimmen. Dat is lekker, maar daarna ben je er nog niet. Na een korte afdaling komt er weer een klim: de helft van de afstand, en de helft van de helling, met een bijna 360 graden view over de uitgestrekte natuur van het Corsicaanse binnenland. Heel gaaf! En dat is nog maar het begin van dit avontuur. Na een goede pauze bovenaan ligt een snelle afdaling voor ons en wacht ons onderaan de derde heuvel, steeds tussen de 3-5%, wat ik echt een heerlijk percentage vind: ik voel wel dat het moeite kost, ik ga niet helemaal stuk en houd ook een gezonde, fijne cadans (Hoe zat dat ook alweer met cadans?).

Veranderend landschap: van groen naar oranje

Hier verandert het groene om je heen geleidelijk in oranje en vanaf boven daal je linea recta naar de lunch, waar je minimaal 1 pizza, of meer op kan. Als we opgeladen zijn fietsen we rustig naar de B&B toe. Deze B&B heeft een fantastische ligging, maar ligt daardoor wel ietsjes bergop: een mooie klim van 300 meter, maar ik garandeer je dat onze host ons zal opwachten met de lekkerste versnaperingen en afkoelende drankjes. Wat een route: 85km en 1500hm, heerlijk. In de avond is er een gezamenlijk diner, en slaap je, volledig afgesloten van de beschaving, middenin de natuur: geweldig!

Etappe 2: Castirla – Porto (Ota)

Wielrenner in bolletjestrui met op achtergrond rotsachtig gebergte in de buurt van Porto op Corsica
Je voelt jezelf klein als je voor dit rotsachtige gebergte kijkt of doorheen fietst

Als je wakker wordt na een lange nacht lacht de zon je van vlak boven de bergen je tegemoet. Op je slippers en misschien een trui voor de ochtendkou, wandel je over het knisperende grind zo naar het balkon waar het ontbijt wordt geserveerd. De host heeft een aantal bakspecialiteiten die je niet af kunt slaan, en dat is maar goed ook, want er staat weer een flinke route op de planning. Deze etappe gaat richting Monte Cinto, de hoogste bergkam op Corsica.

Eenvoudig begin met vals plat

Eerst fietsen we een prachtig stuk langs een rivier aan onze linkerhand, en ruige rotswanden aan onze rechterhand. Soms gaat de weg door de rotsen, alsof je door een poort het paradijs in fietst. Hoe mooi zou dat zijn? Het wordt langzaam warmer, en de zon feller. Des te fijner is het als je na de eerste pauze richting het naaldbos fietst.

Daarna begint het steile deel naar Monte Cinto

Het nadeel is wel dat dit de weg naar de Monte Cinto is: dat wordt klimmen. Hoewel de Monte Cinto zelf 2500m hoog is, komt onze fietsroute op maximaal 1400-1500m hoogte. Bovenaan is er uitgebreid tijd om te lunchen en bidons aan te vullen. Het klimwerk (1000hm) zit er voor deze dag al zo goed als op. Dat is na grofweg 45 kilometer. Het stuk na de lunch is een heerlijke afdaling door het bos, met af en toe een uitkijkpunt om je ogen even goed de kost te geven. De ruigste rotspartijen zijn hier te vinden wat mij betreft. Je voelt je zo klein op je fiets als je hier langs fietst. Wauw!

Aankomst in Porto

De aankomstplek in Porto ligt aan zee. Dus wat dacht je ervan om een duik te nemen en even te liggen op het prachtige kiezelstrand? Of eerst een dutje te doen en bij zonsondergang de zon te zien zakken in de zee. Wat jij wilt is mogelijk. Bij het hotel zwemmen is ook een optie. Goede (vis)restaurants zijn er ook genoeg, en je hebt een extra dag om dit leuke plaatsje te ontdekken, want na twee zware etappes is het belangrijk om ook je rust te pakken.

In groepsverband fietsen op Corsica?

Dit is het eerste deel van de fietsvakantie met Rudi Rides op Corsica. Bekijk de details en maak kennis met Rudi Rides om te kijken of deze vakantie iets voor jou is. Wees er snel bij, want de groepen zijn klein en er is plek voor maximaal 7 deelnemers