...

Fietsen in Zuid-Italië: om nooit te vergeten

Op maandag 5 september vertrokken we naar Bari. De fietsen in fietskoffers in het bagageruim, en wij in het vliegtuig. In Bari maakten we de eerste dagen op eigen houtje een paar ritjes. Bari en directe omgeving vonden we niet heel bijzonder en het wachten was eigenlijk op het begin van de échte fietsvakantie! Donderdag was het zover: de ontmoeting met de rest van de groep en reisbegeleider Rutger. Het was direct gezellig en dronken een heerlijk glas rode wijn tijdens de kennismaking. Een goed begin van deze fietsvakantie!

Etappe 1: land van de trulli en druivenvelden

Vrijdag 9 september vertrokken we voor de eerste rit richting Martina Franca (91km, 1080hm). Eenmaal Bari achter ons gelaten werden de fietsroutes steeds mooier. We fietsten lang tussen druivenvelden en kwamen niemand tegen. Verder staat Puglia bekend om de trulli, met als hoofdstad Alberobello. Dit zijn speciale ronde huisjes met een puntdak. Het was deze dag érg warm, en helaas kreeg ik een lekke band. De fietsenmaker moest er aan te pas komen omdat er nieuw velglint in moest. In een superklein fietsenwinkeltje kregen we er flessen koud drinkwater en pruimen bij cadeau, waar vind je zoiets?

Dorpstraat in een klein dorp in Puglia, Zuid-Italië met typische witte gebouwen en buiten hangende was.
Typische dorpstraat in Zuid-Italië: voornamelijk wit en stijlvolle balkons
Twee deelnemers eten van een tros druiven ergens in Puglia niemandsland in Zuid-Italië
Verkoelende (?) pauze tijdens de fietstocht op de eerste dag
Vrienden maken bij een fietsenmaker in Polignano a mare in Puglia, Zuid-Italië
De fietsenmaker die ons tijdens het wachten verzorgde met water en pruimen
Groep fietsers van Rudi Rides voor trulli in hoofdstad van trulli Alberobello
Alberobello: de hoofdstad van de trulli
Peroni bier en Crodino met tonic water na een warme etappe van Bari naar Martina Franca
Goede dagafsluiting na 91 kilometer: Crodino acqua tonica en Peroni bier

Etappe 2: Natuurgebied Terra delle Gravina en Matera

Zaterdag 10 september ging de tweede rit naar Matera (88km, 880hm). Gelukkig was de zon daarbij iets minder overvloedig aanwezig, zodat het meteen veel fijner was om te fietsen. Dat we verder het binnenland in gingen was goed merkbaar: wat een rust overal, heerlijk! We fietsen volledig door een groot natuurgebied ‘Terra delle Gravina’. Aan het einde van de route maakten we nog een klein ommetje om te genieten van het uitzicht op de stad Matera, waar 9000 jaar oude grotwoningen het stadsbeeld sieren. Na aankomst in de schattige b&b in de stad hadden we ook nog tijd om lopend de stad te bewonderen. Prachtig!

Een pauze om ezels te fotograferen in niemandsland in Puglia, Zuid-Italië
Even ezels kijken onderweg
Groepsfoto met fietsers voor de stad Matera met de Sassi di Matera op de achtergrond
Aankomst bij uitzichtpunt op Matera
Menukaart van een restaurant met veel panzerotto: een typisch gerecht in Puglia en Basilicata. Gefrituurd deeg met inhoud.
Panzerotto: specialiteit uit Puglia
Zonsondergang en golden hour in Matera met kleine wolken en blauwe lucht.
Een prachtige zonsondergang in deze stad Matera

Etappe 3: niemandsland naar Potenza en steil klimmen

Zondag 11 september stond er weer een mooie route op de planning (94km, 1400hm). Dat we nu echt in het verlaten binnenland zaten, merkten we vooral toen de enige optie voor lunch ver op een verlaten landweg zat. En wat we toen meemaakten was ongekend. We kwamen in een soort hemelse b&b/villa terecht waar het heerlijke eten maar bleef komen. Gelukkig ook maar, want als toetje moest er nog een behoorlijk stukje geklommen worden. Maar toen we de eindbestemming van de dag eenmaal bereikt hadden, wisten we wel: we zijn op de helft, en morgen hebben we rustdag (en we hebben die dag ook echt bijna niets gedaan).

Een cipressenlaan in het niemandsland van Basilicata tijdens een fietstocht van Rudi Rides
Aan het eind van deze landweg lag onze hemelse lunchplek, inclusief zwembad en overnachting
Groepsfoto tijdens een Italiaanse lunch in Zuid-Italië met deelnemers van Rudi Rides fietsvakanties
Lunchplek waar het eten maar bleef komen
Fietser en deelnemer van Rudi Rides in een uitgestrekt landschap ergens tussen Matera en Potenza, Basilicata, Zuid-Italië
Volledig uitgestrekt landschap zonder verkeer, mensen of dorpen
Nog meer uitgestrekte landschappen in Basilicata
Een toren is het enige ijkpunt in het landschap
Stuurtasje Rudi Rides bij het zwembad in Zuid-Italië. Septemberzon.
Echt vakantie op de rustdag aan het zwembad

Etappe 4: Door de Apennijnen en Passo Sentinella

Dinsdag 13 september moesten we echter weer verder, en hoewel de rit op papier zwaar leek (89km, 1530hm), viel dat in werkelijkheid erg mee. Er zaten best wat klimmetjes in, maar ze waren eigenlijk allemaal prima te doen. We genoten dan ook volop van deze enerverende dag, want we reden wel een keer écht verkeerd met zijn allen, en we raakten Joost een keer kwijt. Maar de slotklim van de dag was heerlijk om te doen (samen met Tessa omhoog gefietst) en de door Strava beloofde 20% klim bleek er gelukkig niet te zijn . Toen we ook nog eens arriveerden bij een b&b met een fantástisch uitzicht, was dat een mooi einde van alweer een topdag.

Selfie van twee vrouwen voor verkeersbord Passo Presolana
We hebben het gered. De top van de klim bereikt
Kopje espresso op tafel
Espresso is altijd een goed idee als stop
Zonsondergang in de heuvels
Prachtige zonsondergang in de heuvels van Roccadaspide

Etappe 5: Fietsen door Paestum en langs de kust richting Salerno

Woensdag 14 september was sowieso een feestje, want Joost was jarig! De etappe (82km, 390hm) begon met een afdaling, gevolgd door het enige klimmetje van de dag met bovenop uiteraard gebak. Vervolgens fietsten we naar Paestum, waar we drie prachtige tempels uit de Griekse oudheid bewonderden. Alweer zo’n bijzondere plek! Kort daarna zagen we voor het eerst de zee aan de andere kant van het land, en rustig reden we langs de kust naar Salerno, waar we vrij vroeg aankwamen. Daardoor was er ook nog tijd voor een wandeling door de wijk met street art, helemaal top.

Fietsers poseren voor Griekse tempel in Italië
Ruïnes van Griekse tempels in Paestum
Mensen zitten op een verhoging met eten in de hand
IJs op een ‘brioche’ van Bar Nettuno in Salerno
Tuin in Salerno
Verlaten tuinen in Salerno
Graffiti op muren in Salerno
Streetart in Salerno

Etappe 6: Fietsen langs de Amalfikust en Agerola

Donderdag 15 september was alweer de laatste officiële fietsdag (90km, 1380hm) van onze reis met Rudi Rides. Langs de Amalfikust was een belevenis, en wat waren we blij dat we niet in een auto of bus zaten! Zo konden we af en toe stoppen voor een foto, én bij de gebakjeshemel waar Joost niet kon kiezen en dus maar twee taartjes nam . De laatste klim van de reis was een mooie, en doordat het een beetje regende was het ook niet te warm. Na de afdaling kwamen we direct in de drukte terecht, die niet meer ophield tot aan de b&b, middenin het centrum van Napels. Op weg naar het centrum kwamen we wel meteen langs een paar van de grootste en mooiste street art werken van Napels. Geweldig . Het fietsen door de stad was enorm hectisch, en we besloten spontaan om de fiets de laatste dagen niet meer te gebruiken. Wát een gekkenhuis! Maar we kwamen voldaan aan en waren blij dat we het alle vier zonder problemen gered hebben de hele week (op 423 lekke banden na ).

Fietser staat voor vitrine in gebakswinkel in Italië
De gebakjeshemel voor Joost in Amalfi
Fietsers over weg bij Amalfikust
Fietsen langs de Amalfikust in de zon
Fietsers op weg tussen berg en zee aan de Amalfikust
Tussen de dorpen is het vrij verlaten langs de Amalfikust, perfect om te fietsen
Stadsbord Napels met fietsers ervoor
Aangekomen in de bruisende stad Napels. Een gekte van jewelste, maar erg gaaf om doorheen te fietsen

Te voet door Napels om de fietsvakantie af te maken

Vrijdag 16 september waagden we ons dan maar te voet in de gekte van de stad. We werden ondergedompeld in een zee van geluid, geur en beeld. De toeterende auto’s, overal tussendoor scheurende scooters, hard pratende inwoners, sirenes van ambulances, straatmuzikanten, je voelde je onderdeel van een film. Maar de geuren zorgden ervoor dat je wist dat je er écht was: van heerlijke parfums, schone was, pizza’s, vers gekruide pastagerechten, zoete gebakjes tot uiteraard de minder aangename luchtjes als uitlaatgassen, rondzwervend vuilnis en zwetende Napolitanen. Omdat we hadden gelezen dat Napels een paar prachtige metrostations heeft, deden we ook een ritje met de metro, en vooral station Toledo was inderdaad schitterend. We verbaasden ons daarna over de verering van Maradona die overal in de stad overduidelijk aanwezig is en zagen ook nog een deel van ondergrondse overblijfselen van de Romeinen. ‘s Avonds genoten we eerst van een lokaal aperitief op een terrasje en aten daarna heerlijke pasta op het gezellige Piazza Bellini.

Standbeeld Maradonna
Standbeeld van Maradonna in Napels
Streetart in Napels met Maradonna voetballer
Nog meer streetart in Napels
Napels

Optioneel: extra dagen rondom Napels

Zaterdag 17 september besloten we de stad even de stad te laten: we namen de bus naar Herculaneum, een dorpje aan de andere kant van de Vesuvius dat net als Pompei in 79 na Christus door lava bedekt werd, maar waar veel meer hele huizen zijn overgebleven. Prachtig om doorheen te kunnen lopen! In de middag begaven we ons weer in de drukte van de stad, en zagen we onder andere het Maradona pleintje én ook weer veel street art. We aten ‘s avonds bij hetzelfde restaurant als de dag ervoor. Zondag 18 september namen we in de ochtend eerst afscheid van reisgenote Tessa, die met de trein naar huis vertrok. Daarna besloten we tóch nog een stukje te fietsen, via de minst drukke kant de stad uit langs de kust. We namen ook nog even een kijkje bij het voetbalstadion en genoten verder wel van de mooie vergezichten maar kwamen toch weer tot de conclusie dat in de stad fietsen niet het beste tijdverdrijf is. Maandag 19 september hadden we nog een paar uurtjes voor we naar het vliegveld moesten. We aten nog een laatste gebakje bij Poppella, zagen wat van de voorbereidingen van de Napolitaanse feestdag voor San Gennaro en liepen per ongeluk ook nog tegen zijn street art portret aan, prachtig! Daarna was het tijd voor de taxi naar het vliegveld. Vanuit het vliegtuig kregen we als toetje nog een laatste prachtige uitkijk op de Vesuvius én op nóg één van de gigantische street arts die Napels rijk is. En daarmee zat ook voor ons deze bijzonder mooie vakantie erop .

Volgend jaar zelf mee naar Zuid-Italië?

Dit verhaal, volledig geschreven door Manon vanuit haar eigen ervaring bied je hopelijk een inkijk in een fietsvakantie met Rudi Rides. De foto’s zijn een combinatie uit mijn eigen fotocollectie en die van Manon, uiteraard met haar goedvinden. Wil jij nou ook mee? Er zijn nog twee plekken voor de fietsvakantie in april 2023 en we gaan nog een keer in september 2023. Schrijf je in voor de nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te zijn van inschrijvingen.

Reviews van de deelnemers (TripAdvisor)

Tessa (44) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️“Op de racefiets het zuiden van Italië ontdekken bleek nog unieker dan ik me vooraf had bedacht. Door de mooie routes van Rutger voel je je echt onderdeel van het prachtige en steeds veranderende landschap en wil je het liefst blijven afstappen om alles vast te leggen. Om Napels te bereiken moesten er naast kilometers ook aardig wat hoogtemeters afgelegd worden, maar alle inspanningen werden beloond met cornetto’s, pasta, pizza, espresso, rode wijn en Crodino-tonic, plonzen in het zwembad en superfijne B&B’s. Ik heb een heerlijke week gehad, ben nog verliefder op Italië én wielrennen geworden en zou het morgen zo weer doen!!”

Joost (65) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️“Het begin van de tocht was voor mij een beetje te warm waardoor ik te weinig oog had voor het landschap. Na 2 dagen veranderde dat. De omgeving was fantastisch en voor Rutger was geen moeite te veel om het ons naar de zin te maken. In Minori hadden we een koffiestop in de gebakjeshemel. Geweldig. Ook de b&b’s waren top. De Amalfikust was echt een sprookje. Alleen de aankomst in Napels was even wennen. Wat een hectiek. Al met al een top week.”

Manon (52) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️“We had a fantastic week with Rutger in Southern Italy. We have enjoyed cycling in beautiful surroundings. We not only enjoyed the cycling and the highlights along the way, but also the fantastic food and drinks everywhere. Rutger takes care of everything so you don’t have to worry about anything. For cycling enthusiasts this is the Valhalla 😀”

Bekijk hier de TripAdvisor pagina van Rudi Rides

Griekse tempel met wielrenners ervoor poserend
535 kilometer en veel hoogtemeters samen fietsen, met bikepack. Fantastisch!