Fietsen in de winter

Racefietsers op Nederlandse rotonde in winterkleding

We zitten alweer halverwege november. Het mooie deel van de herfst ligt achter ons en we maken ons langzaam op voor de kortste dagen van het jaar. Hoewel het geen korte broeken weer is op de fiets, vind ik het nog steeds de moeite waard om eens per week de fiets op te stappen. Daarom leg ik hier uit waarom het toch een goed idee is door de voordelen te noemen en ik geef je tips om je ook optimaal voor te bereiden.

Liever buiten fietsen: de voordelen

In de winter wordt er minder buiten gefietst. Er zijn veel mensen die hun fiets ‘rondes’ dan binnen afleggen voor een TV-scherm. Dat is niks voor mij. Fietsen is voor mij zoveel meer dan alleen de pedalen rondtrappen. En dan zit je ook nog eens voor een scherm, nadat ik op een werkdag al wel genoeg achter een scherm heb gezeten. Ja, helaas geldt dat ook als je een reisorganisatie hebt. Toegegeven: het is een makkelijke manier om in de winter fit te blijven en gemak dient de mens. Maar ik blijf liever buiten fietsen en dat is makkelijker dan je denkt. 


Bomenallee op 1e kerstdag tussen Nunspeet en Elspeet

Voordeel: er is niemand op de weg

Als je even helemaal niks aan je hoofd wilt, dan is een winters rondje heerlijk. Je komt weinig fietsers tegen en de weg is daarom helemaal van jou. 

Voordeel: je komt toch even je huis uit

In de winter ben je veel binnen. En nu met het thuiswerken voor de tweede winter op rij kunnen de muren soms op je af komen. De ramen en deuren zijn gesloten dus binnen is het niet altijd even fris. Dan is het beter even die frisse lucht opsnuiven buiten en na een uurtje weer terug te keren en onder een warme douche te stappen. 

Voordeel: de wegen zijn schoon

Na een bladrijke herfst, zijn de wegen rond deze tijd weer schoon. Een gravelbike is niet eens nodig. Je blijft gewoon op je racefiets fietsen. Mocht het nog een beetje vochtig zijn, dan heb je natuurlijk je spatborden nog.

Voordeel: meer fietsplezier buiten

je breidt je fietsplezier buiten met een paar maanden per jaar uit, terwijl de frequentie en de afstand wel kunnen afnemen vanwege het koudere weer. Een van mijn meest memorabele ritten was van van 2020 was op eerste kerstdag. Toen zat echt iedereen binnen, behalve wij. En toen zijn we van Groningen naar Utrecht gefietst. Dit vereiste wel enige voorbereiding, maar was een prachtige ervaring. Via mensen gefietst bij wie we konden opwarmen, koffie drinken, of wat eten.

Ter voorbereiding heb ik de volgende tips voor je:


Volledige outfit: vier bovenlagen, col, handschoenen, overschoenen en muts onder de helm

Tip: Warme pauzes onderweg

Zoek vrienden/familie/kennissen op de route en maak er een leuk uitje van.

Tip: Kleed je goed aan

Met goede handschoenen, een fijne col/buff, en belangrijkste: warme sokken en overschoenen om ook je tenen zo lang mogelijk warm te houden. Maar ook laagjes en ademende kleding zijn erg belangrijk.  

Tip: Neem een thermosfles mee

Als het echt koud is, dan is koud water of sportdrank niet erg fijn, terwijl je wel moet blijven drinken. Daarom is een goede thermosfles ideaal om iets warms in te doen. 

Tip: Verlichting en felle kleding

Begint je voor je werkdag, dan denk je er vanzelf aan om verlichting mee te nemen. Maar aan het eind van je werkdag begint het al te schemeren. Zorg dat je veilig blijft fietsen en doe je verlichting liever iets eerder dan later aan en zorg voor opvallende kleding. 

Tip: Stel een minidoel per maand

Vorig jaar had ik in november een doel gesteld voor mezelf om te fietsen, en dat heeft ook geholpen. Wat ik zou aanraden is de som van 4 lange ritten per maand in kilometers fietsen, om de basisconditie te houden. Of probeer 1 avontuurlijke rit per maand te maken. Zo verleer je het niet, en pak je aan het begin van het voorjaar ook weer sneller je fiets en heb je er volgend jaar nóg langer plezier van. 

Wil je meer tips, dan kun je deze hier vinden.

Tip: Temperaturen rond het vriespunt

Zelf fiets ik niet als het dichtbij 0 graden komt. Dit heeft te maken met dat je dan snel koude voeten kan krijgen en is er meestal zout gestrooid wat je materialen niet ten goede komt. Huur dan een keer de mountainbike of fiets stiekem een keer binnen, in de sportschool bijvoorbeeld. 

Ik weet zeker dat ook jij in de winter de fiets kan blijven pakken, maar hoe langer deze blijft staan hoe moeilijker het wordt. Daarom raad ik je aan: pak vandaag nog je fiets, kleed je goed aan en fiets een uurtje. Ik kan je verzekeren dat het verfrissend werkt. 


Zonsondergang op 1e kerstdag 2020