1e keer in de Eifel fietsen: startersgids

Typisch huis in de Eifel bij de Rursee

De Eifel is een populair fietsgebied onder Nederlanders. En met recht: Het ligt dichtbij Nederland (het grenst aan Nederland), er liggen mooi geasfalteerde beklimmingen van verschillende zwaartes en het is middenin de natuur. Ideaal voor een minivakantie. In dit blog krijg je een eerste indruk van dit gebied en hoop ik je enthousiast te maken om hier te gaan fietsen.

Schematisch overzicht met kaart

De Eifel (met 1 ‘F’) is een bergketen en ligt grotendeels in Duitsland en voor een klein deel in Duitstalig België. In Duitsland ligt het in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. Het gebied (zie onderstaande Figuur) start ten noorden van Luxemburg en de Moezel bij Trier. De Moezel die ontspringt in de Vogezen. De oostgrens van het gebied is de Rijn (bij Koblenz en Mainz). De noordgrens is de Jülich-Zülpich Börde bij Aken.

Al in drie uur vanaf Utrecht in het hart van de Eifel

Dit maakt het gebied erg bereikbaar voor Nederlanders. Vanaf Utrecht rijd je al in 3 uur naar Monschau, gelegen in het hart van deze fietsstreek. Ideaal voor een lang weekend of minivakantie fietsen. De fietsvakantie van Rudi Rides in dit gebied komt binnenkort online. Dan kun je deze herfst 5 dagen fietsen met alle zekerheden die je van Rudi Rides gewend bent.

Schematisch op een kaart weergegeven waar De Eifel ligt. Met als grens België, Luxemburg, De Moezel, De Rijn en Jülich-Zülpich Börde. Belangrijke plaatsen zoals Koblenz, Mainz, Düsseldorf, Keulen, Trier en Eupen zijn ook weergegeven.
De Eifel ligt in Duitsland naast België en Luxemburg en wordt begrensd (tegen de klok in) door Luxemburg, de Moezel, de Rijn, Jülich-Zülpich Börde en Belgisch sprekend België

Onderverdeling in kleinere gebieden

Daarnaast heb je een onderverdeling die de Eifel opsplitst in subregio’s. Dit maakt het makkelijk om over een specifiek gebied te praten. De Eifel (5.300 vierkante kilometer) past 7-8 keer in Nederland. Dus elke subregio is ongeveer zo groot als een Nederlandse provincie.

Nordeifel of Rureifel

Het meest noordelijke deel wordt Nordeifel genoemd, classic… Hier ligt ook het Nationaal Park Eifel in: het bekendste natuurpark. Dat betekent in dit geval ook het drukste voor fietsers. Monschau is de bekendste stad in deze subregio. Andere bekende plaatsen rondom het Nationaal Park zijn de Rursee, en allerlei leuke dorpjes zoals Dudeldorf of Kommern. Genoeg te zien dus.

Monschau met speciale architectuur huisjes en een rivier.
Monschau – het hart van de Eifel gelegen in de Nordeifel vlakbij België
Fietsen langs de Rursee met goed aangegeven fietsbordjes met Simmerath en Ortsmitte en ook Monschau
Fietsen langs de Rursee in het Nationaal Park Eifel

Hocheifel

Daaronder ligt de Hocheifel, waarin ook het hoogste punt boven zeeniveau ligt. Dat is de Hohe-Acht op 747 meter. Een leuke klim waar ik misschien later op terugkom of bekijk direct de link. Misschien vind je deze klim dan niet meer leuk?

Hoogtemeterdichtheid in de Hocheifel

Rondfietsen in deze regio betekent al snel bijna net zoveel hoogtemeters per kilometer (hoogtemeterdichtheid) als in de Vogezen. Dat betekent 1200-1300 hoogtemeter in 70-80 kilometer. Vanuit deze regio heb je de meeste flexibiliteit om zowel naar het Nationaal Park te fietsen (naar het noorden) als meer naar het oosten en zuiden om de minder bezochte gebieden te bezoeken. De vakantie van Rudi Rides heeft de standplaats tijdens de minivakanties in deze regio.

Fietspad in de Vulkaneifel bij Gerolstein langs een rivier in prachtig groen en zon.
Fietsen door de Hocheifel langs mooie fietspaden zonder enig verkeer tegen te komen

Vulkaneifel en Vooreifel

Deze subregio is minder hoog en is dus ideaal voor fietsers die iets minder zwaar willen klimmen en vooral genieten van de meeste rust. Het is wel het meest zuidelijk gelegen en vanuit Nederlanders dus een uur extra reistijd. Een mooie Idylisch dorp hier is bijvoorbeeld Üdersdorf (zie foto), waar je ongestoord kan fietsen voor dagen achter elkaar. Verwacht hier ook weinig stedelijke activiteit of activiteit at all. Behalve dan voor de wijnliefhebber. Grote kans als je dit leest dat je een liefhebber van wijn bent. Als dat zo is, bezoek dan zeker Cochem. Deze plaats wordt gezien als de top van wijn in de Eifel.

Plaatsnaambord van Uedersdorf of Üdersdorf. In de Vulkaneifel.
Üdersdorf: een dorp waar heel weinig gebeurt, maar waar je uitstekend kan fietsen zonder iemand tegen te komen.
Fietsen op een fietspad in de vooravond in de Eifel met blauwe lucht, wolken en heel groen gras. Vlakbij Uedersdorf
Fietspaden, natuur en kleine typische dorpjes zonder enige activiteit. Dit is de Vulkaneifel
Pulvermaar in de Vulkaneifel vanaf bovenaf
Mooie panorama’s als je iets hoger komt, ook nog in de Vulkaneifel. Zoals hier bij Pulvermaar.

Conclusie

  • De Eifel ligt in Duitsland, dichtbij Nederland. Het hart van de Eifel al op 3 uur rijden van Utrecht
  • De drie belangrijkste subregio’s (van noord naar zuid) zijn Nordeifel, Hocheifel en Vulkaneifel
  • Nord-Eifel is het meest toeristisch. Daar ligt ook Het Nationaal Park
  • De Hocheifel is het meest centraal en daar liggen de kuitenbijters, zoals de Hohe Acht (747m)
  • De Vulkaneifel is het meest verlaten, maar ligt wel een uur verder rijden vanuit Nederland

Wil jij ook fietsen in de Eifel, maar doe je dat liever met een groep liefhebbers? Schrijf je dan nu in voor een minivakantie aanstaande herfstvakantie. Leuke routes fietsen op ontspannen tempo, veel en goed eten, en alles in goed gezelschap. Bekijk deze vakantie.