3 redenen waarom je Corsica niet mag missen

img-61cb36dbc12dc527f3046dd6

Corsica is bekend vanwege haar prachtige natuur. Alleen heeft ze nog meer te bieden. Het heeft fantastische wijnen, met speciaal AOC keurmerk, maar ook eigen bier. De cuisine hier is gericht op verse vis, wild vlees en andere verse producten. Een bestemming waar je echt geniet. En het mooiste: het is allemaal op de fiets te bereiken. Daarom wil ik jullie in dit blog tips geven om hier een onvergetelijke fietsvakantie te beleven.

Reden 1: de prachtige natuur op Corsica

Het hoogtepunt van Corsica zijn wel de rotsen. Deze komen in alle kleuren en groottes voor zo lijkt het. Een groot deel van de rotsachtige westkust nabij Porto (Calanches de Piana – zie foto onder) staat zelfs op de werelderfgoedlijst van Unesco .

Werelderfgoed UNESCO op Corsica, eiland van Frankrijk, bij Calanches de Piana.
De prahtige oranje-rode rotsen van Calanches de Piana waar je doorheen fietst op Corsica

Reden 2: veel bos en leven in het bos

Verder is Corsica een bosrijk eiland. Volgens recente cijfers bestaat 46% van het eiland uit bos, dat komt neer op 4020 vierkante kilometer. Voor het fietsen is dit een mooie uitkomst als je door bos kan fietsen. De beschutting tegen de zon is essentieel in de maanden mei t/m september. Dit kan op een prachtige route die gaat van de oostkust (Bastia) naar de westkust (Porto). Aan de voet van de hoogste bergrif van Corsica (Monte Cinto, 2706m), tref je een uitgestrekt naaldbos aan, waar het prachtig fietsen is, ook midden op de dag (zie foto onder).

Fiets ligt langs de weg in een naaldbos nabij Monte Cinto in het noorden van Corsica
Het overdadige naaldbos bij Monte Cinto waar je af en toe kan stoppen voor een pauze in de schaduw

Vergezichten voor en na Monte Cinto

Meerdere keren per dag kun je genieten van uitgestrekte vergezichten. Deze uitzichten krijg je niet cadeau, want er gaan aardig wat hoogtemeters aan vooraf. Corsica is niet vlak. Je overbrugt elke 50 kilometer gemiddeld 1000 hoogtemeters. Maar zoals gezegd: je wordt hiervoor rijkelijk beloond. Zoals hieronder het uitzicht dichtbij Porto als je de klim naar de Monte Cinto hebt gehad.

Rotsachtige vallei in de nazomer op Corsica Frankrijk nabij Porto Ota in het binnenland
Een rotsgebergte tussen Monte Cinto en Porto Ota (westkust) waar je je direct nietig door voelt

Richting het zuiden van Corsica

Voorgaande is allemaal in de noordelijke helft van het eiland. Iets meer naar het zuiden is het even zo mooi. Trek er wel genoeg tijd voor uit als je helemaal naar Bonifacio of Porte-Vecchio wilt. De afstanden lijken goed te doen, maar de hoogtemeters zijn verraderlijk. Bovendien is het in de zomermaanden erg heet en kun je het beste tussen 06:00-10:00 in de ochtend de zwaarste kilometers plannen. In september komt de zon iets later op en kun je rustig 07:00/07:30 vertrekken. Met Rudi Rides gaan we ook naar Corsica. Daar zorg ik ervoor dat de route zo goed mogelijk is afgestemd op de temperatuur en zonkracht.

Het stille leven in Sartène

In het zuiden heb je nog steeds veel bergen: vooral rondom Sartène en omgeving is het prachtig. Probeer een stop te maken in het dorpje Sartène en haast je vooral niet naar boven de laatste kilometers, want die zijn zwaar, en het klimmen gaat daarna gewoon door. Geniet met een Orangina van een spelletje petanque die de plaatselijke bevolking regelmatig organiseren op het centrale plein.

De binnenstad van Sartene met wielrenner met bikepack
De smalle straatjes rond het centrum van Sartène. Het is hier niet vlak.

Kurkeiken bij Porte-Vecchio

Verder nabij Porte-Vecchio heb je vele mooie kurkeiken velden langs rustige wegen. Helemaal in het zuiden heb je geweldige stranden, in Porte-Vecchio of op fietsafstand (10km) daarbuiten: Plage de Palombaggia. Ideaal om een rustdag door te brengen na een lange fietstocht door het zuidelijk binnenland

Het strand vanaf een steiger nabij Porte-Vecchio op Corsica
Strand bij Porte-Vecchio met azuurblauwe zee

Verblijf op Corsica boeken

Er zijn genoeg leuke plekken om te verblijven. Kies voor hotels in de steden en (grote) dorpen van Corsica of voor iets kleinere gîtes daarbuiten. Het is volledig ingericht op het toerisme. Probeer vanwege de drukte (en grote hitte) deels te vermijden en plan je vertrek in mei of september. Ik kies er met de groepsreis van Rudi Rides voor om een mooie combinatie van hotels en kleine B&Bs te kiezen. We zitten altijd in de buurt van het centrum, maar altijd op een rustige plek, met vaak een zwembad of andere faciliteiten voor een hoog comfort.

Flexibel met de fiets

Met de fiets ben je flexibel genoeg om buitenaf te verblijven, mits je avondeten tenminste geregeld is (waar altijd voor is gezorgd natuurlijk!). Een goed voorbeeld van een leuke B&B buitenaf is in de buurt van Castirla, precies tussen Bastia en Porto in. Zie hieronder wat voor prachtig uitzicht je daar kan hebben.

Uitzicht vanaf een B&B in Castirla het binnenland van Corsica
Uitzicht B&B nabij Castirla op Corsica met wielrenfietsen op voorgrond

Reden 3: de mooiste fietsroutes op Corsica

Er zijn op dit eiland prachtige fietsroutes te vinden. Afhankelijk hoe lang je fietsvakantie is en je fietsconditie kun je verschillende van de volgende fietsroutes combineren. Zowel de reispagina als hieronder, staan de routes die we met de groep elke mei fietsen

Een fietser van Rudi Rides fietst langs Calanches de Piana op Corsica
Fietser langs westkust nabij Porto Calanches de Piana
Fietsroutes van Rudi Rides groepsreis op Corsica in mei
Het dagschema voor de Rudi Rides fietsvakantie op Corsica

Meer uitdaging nodig?

Mocht je nog meer willen fietsen en ook het zuiden willen aandoen dan kun je net zoals ik twee jaar geleden heb gedaan het hele eiland oversteken naar het uiterste zuiden. Hieronder is een mogelijk schema voor zo een fietsvakantie.

De meest uitdagende fietsroutes van Corsica om noord en zuid te bezoeken
Een mogelijk parcours voor een fietsvakantie voor echt fanatieke fietsers met etappes tot 150 kilometer.

Zin gekregen om naar Corsica te gaan?

De fietsvakantie in mei 2023 was een groot succes, maar elk jaar in mei vertrekken we, dus schrijf je in voor de nieuwsbrief voor updates, of stuur een e-mail als je deze reis op maat gemaakt wilt hebben. Dan kunnen we samen kijken wat de beste oplossing is voor jullie.

Groep wielrenners op Corsica bij Calanques del Piana
Groep fietsers van Rudi Rides bij Calanches de Piana