Sardinië in 1 oogopslag: fietsen en genieten

Natuurlijk zwembad op Sardinië bij Domus de Maria - Tristan Mimet

Introductie

Het eiland Corsica kennen we al, en daar is het beste vervoersmiddel de fiets, maar natuurlijk ligt vlakbij dit natuurschone eiland een Italiaans eiland. Sardinië: bekend van onder andere het ongefilterde Ichnusa bier – nu in handen van onze eigen Heineken BV – en de beste schapenkaas (pecorino sardo), maar er is meer!

Omslagfoto: Tristan Mimet – Unsplash. Torre Piscinni dichtbij Domus de Maria

Zelfs de Giro d’Italia komt op Sardinië

Het is zeker meer dan een eiland om aan het strand van de zee te genieten, want je kunt er ook leuk fietsen. Zo hebben ze in 2017 in de Giro d’Italia laten zien (Ja het jaar dat onze Tom Dumoulin won). Deze 100e editie van de giro ging er zelfs van start met 4 spectaculaire etappes. Waar je moet zijn in Sardinië vertellen we in een serie blogs. In dit eerste deel: hoe je er komt, hoe het fietsen is, en 3 hoogtepunten. Later volgen gedetailleerder fietsroutes.

Een toren dichtbij de plaats en gemeente Cabras, genaamd Torre Spagnola di San Giovanni di Sinis
Een van de vele torens op Sardinië. Deze heet Torre Spagnola di San Giovanni di Sinis, dichtbij de plaats Cabras. Fotocredits: Gian Luca Pila – Unsplash.

Hoe bereik je dit eiland met boot of vliegtuig?

Met de veerboot

Een veerboot op Corsica
Naar Corsica of Sardinië met de veerboot is een gangbare manier om deze eilanden te bereiken. Fotocredits – Kai Pilger – Pexels

Net zoals op Corsica, varen er ook veel veerdiensten op Sardinië. De grootste drie havens zijn Olbia en Porto Torres in het noorden, en natuurlijk Cagliari – de hoofdstad – in het zuiden. Er zijn verschillende plekken om op te stappen vanaf het vaste land. Het meest voor de hand liggen Toulon-Porto Torres met Corsica Ferries (Reistijd: 13-18 uur) en Genua-Olbia met Moby, Tirrenia of GNV (Reistijd: 10-13 uur).

Kaart van het noorden van Sardinië met daarop de twee havens en hun verbindingen naar het vaste land (Italië, Frankrijk, Spanje) en Corsica

Aankomst in Porto Torres

Direct fietsen en verblijven in Sassari

Als je aankomst in Porto Torres en je wilt naar Olbia is het nog een kleine rit. Vanaf de boot is er een gratis shuttlebus die je naar het dichtstbijzijnde treinstation brengt. Vandaar is er een regionale trein die je in een kwartier naar Sassari brengt. Zelf kies ik ervoor om in Sassari te blijven en een dag later in deze omgeving te gaan fietsen.

Naar Olbia met de trein

Wil je door naar Olbia? Vanaf Sassari vertrekken er directe treinen naar Olbia. Dit duurt 1u56min. Een andere trein met extra overstap bespaart je nog 15 minuten.

Aankomst in Olbia

Met shuttle en trein naar het centrum

Net als vanaf Porto Torres (zie hierboven) vertrekt er vanaf de boot een gratis shuttlebus die je vanaf de boot naar de dichtstbijzijnde bushalte brengt om vanaf daar (halte maritieme haven) een lijnbus te nemen naar het centrum (10 minuten), maar je kunt ook direct fietsen naar het station (2.5km). Handig als je een fiets bij je hebt die niet ingepakt is. Via de link zie je ook vervolgstappen met openbaar vervoer en handige links.

Met het vliegtuig

Directe vlucht vanaf Amsterdam naar Sardinië

Er zijn directe vluchten vanaf Amsterdam naar Olbia met Transavia of EasyJet. Deze vluchten vertrekken dagelijks. Het is dus makkelijk om hier op te vliegen. In slechts 2,5 uur land je op Olbia. Vanaf Olbia luchthaven is het 4 kilometer naar het centrum. Dit is het makkelijkst per bus (1€) of per taxi. In Olbia is het aan te raden om te verblijven, maar je kunt ook je reis vervolgen per trein. Het is mogelijk een auto huren op de luchthaven, maar dat ga je als fietser natuurlijk niet doen!

Opmerkingen

  • Vanaf Amsterdam of Eindhoven zijn er geen directe vluchten naar Cagliari of Alghero
  • Voor een directe vlucht met RyanAir kies je het traject Düsseldorf/Charleroi – Cagliari (niet dagelijks)

Hoe zwaar is het fietsen en klimmen?

De fietsroutes zijn af en toe grillig

Het mooie aan Sardinië in vergelijking met Corsica is dat het allemaal nog wat ruwer en daardoor authentieker is. Als je je buiten de standaard kustplaatsen begeeft kom je al snel in het echte Italië. Met de fiets is dit gevoel het beste te ervaren. Dat betekent ook dat de routes wat ruiger zijn en echt op zijn Italiaans aangelegd, waardoor de percentages makkelijk boven de 10% uitkomen. Niet voor lange stukken overigens.

Klimdichtheid op verschillende plekken

Een vlak rondje kun je wel vergeten op Sardinië, maar er is wel verschil tussen verschillende regio’s en fietsroutes. Je kunt het goed plannen om wat makkelijkere of juist wat moeilijkere routes te fietsen, afhankelijk van de standplaats die je kiest. Hieronder lees je over drie voorbeelden van mooie beklimmingen om een beeld te krijgen van het fietsen hier.

Uitleg in een paar voorbeelden

Klim 1: Uitzichtspunt Monte Limbara

Een klim waar je stijgt tot bijna 1400m boven zeeniveau. Gemiddeld misschien niet zo spannend: het is slechts 6.5% – maar wel over 14 kilometer. Dat zou alsnog goed vol te houden zijn als je rustig aan doet, ware het niet dat het profiel er iets anders uitziet dan regelmatig.

Klim verdeeld in 3 stukken

De eerste 4 kilometer is een mooie aanloop (gemiddeld 3%), daarna zijn er 4 zware kilometers met gemiddeld 9%. Met een 2km intermezzo halverwege maak je je klaar voor de laatste 3 kilometer met respectievelijk 9, 10 en 7%. Alsof dat nog niet alles zitten er ook stukken van 15% in op het steilst. Zie jij dit zitten?

Antennes bovenop de Monte Limbara in Sardinië
Het uitzicht bovenop de Monte Limbara – Fotocredits: Jurgen Scheeff – Unsplash

Klim 2: Kuitenbijter Passo Montecani

Niet overal langs de kust is het ‘gezellig’ glooiend fietsen. In het meer zuidelijke deel, in de provincie Zuid-Sardinië, rondom de dorpen Nebida en Buggerru (in de buurt van de grotere plaats Iglesias) zit de Passo Montecani. Waar de eerste 6.5 kilometer nog voornamelijk vals plat is, wacht voor de 2.5 kilometer een stuk om te huilen: in 2.5km klim je 250 meter, 60 meter in 1.1km en dan 190m in 1.4km (14%). Niet bepaald regelmatig te noemen.

Uitzicht op panoramaroute Nebida richting Montecani westkust van Sardinië
De uitzichten waarop je getrakteerd wordt tijdens de beklimming van de Passo Montecani (vlak voor het moordende stuk van 14%) – Fotocredits: Jurgen Scheeff – Unsplash

Klim 3: De regelmatige Valico Nuraxi de Mesu

Geen zorgen als de voorgaand genoemde klimmen je angst aanjagen. Voor een ontspannen fietsvakantie moeten er niet teveel lange stukken boven de 9% in zitten. Dit is op Sardinië heel goed mogelijk. Dat laat de beklimming naar de panoramische ‘Valico Nuraxi de Mesu’ goed zien. Deze klim is onderdeel van een route die het zuidelijke deel van het eiland oversteekt van west naar oost, tot aan Cagliari.

6 kilometer regelmatig klimmen

Gemiddeld is deze klim 4% over 6 kilometer, zonder uitschieters naar boven (maximaal 6%). De gehele route overbrugt 130 kilometer en slechts 900 hoogtemeter. Een wonderschone route met panoramische wegen, zonder Italiaanse fratsen, maar toch genoeg uitdaging.

Meer over klimmen & fietsroutes

In een volgend blog ga ik wat meer in over de verschillende rondreizen en geef ik wat meer routedetails voor een volledige fietsvakantie op Sardinië.

Welke 3 hoogtepunten moet je zien?

Hoogtepunt 1: eilanden Sant’Antioco & San Pietro

Twee sub-eilanden van Sardinië in het zuidwesten gelegen, één te bereiken met een brug (Sant’Antioco), de ander met de veerboot (San Pietro). Ideaal voor een dagje uit.

Sant’Antioco

In 50 kilometer fiets je het hele eiland Sant’Antioco rond. Met verschillende hoogtepunten, zoals uitzichten over zee, half verborgen stranden, kliffen (Scogliera), en natuurlijk smalle wegen waar eigenlijk geen ander verkeer langskomt.

Uitzicht op eiland Sant'Antioco met een half vervallen toren omringd door groen.
Een vervallen toren op Sant-Antioco. Fotocredits: Jurgen Scheeff – Unsplash

San Pietro

Mocht je met een veerboot een nog verlatener sub-eiland willen bezoeken kies dan voor Isola di San Pietro met de ‘Belvedere di Capo Sandalo’ als ultieme highlight, maar ook genoeg mogelijkheden om aan het strand te kunnen uitrusten en afkoelen.

Foto panorama van Belvedere Capo Sandalo op San Pietro een eiland gelegen naast Sardinië
De highlight van San Pietro: Belvedere di Capo Sandalo. Fotocredits: Kamil Molendys – Unsplash
Kliffen op eiland San Pietro bij Sardinië met slingerweg richting de zee.
Kliffen met een slingerende steile wandelroute richting de zee op eiland San Pietro. Fotocredits: Riccardo Pitzalis – Unsplash
Strand met rotsen op San Pietro eiland vlakbij Sardinië in de zon met zonnende mensen
Rotsachtig strand aan de kust op eiland San Pietro. Goed voor een verkoelende duik. Fotocredits: Massimo Virgilio – Unsplash

Hoogtepunt 2: Oristano en Capo San Marco

In de gemeente Cabras, aan de westkant van Sardinië, gelegen boven de bekende ‘Costa Verde’ (komt terug in het volgende deel) bevindt zich het dorp Oristano, een schilderachtig dorp, een mix tussen Kopenhagen en de Amalfikust wellicht? Vanaf hier kun je fietsen naar een schiereiland met als highlight de ‘Spaanse toren van San Giovanni di Sinis’, gelegen op Capo San Marco. Dit is het eindpunt van een mogelijke fietsroute. Hiervoor kom je langs Torre di Pischeredda in het natuurgebied rondom Cabras.

Het dorp Oristano van bovenaf met allemaal verschillend gekleurde huizen op elkaar gestapeld. Op Sardinië, Italië.
Het prachtige aanzicht van Oristano. Fotocredits: Jurgen Scheeff – Unsplash
Capo San Marco, met in de verte de Spaanse Toren op het eiland Sardinië.
De aankomst op schiereiland Capo San Marco, met een smal fietspad dat reikt tot aan de toren. Fotocredits: Jurgen Scheeff – Unsplash.

Hoogtepunt 3: Nationaal park Gennargentu

Verblijf in Belvi/Aritzo of Nuoro als standplaats

Centraal gelegen ligt een prachtig nationaal park. De volledige naam van it park is ‘Parco Nazionale del Golfo di Orosei del Gennargentu’. Hier kun je prachtige routes uitzetten. Een mooie standplaats is Aritzu of Aritzo, een plaats met een treinstation! Een andere optie is Nuoro, iets noordelijker gelegen.

Het dorp Aritzo, ook verschillende kleuren huizen, minder gelaagd dan Oristano. Op Sardinië, Italië
Zoek de verschillen: dit is het dorp Aritzo/Aritzu, mocht je Oristano niet bereiken is dit een goed alternatief. Fotocredits: Dimitry B – Unsplash
Een standbeeld genaamd La Statua del Redentore in het dorp Nuoro op Sardinië, Italië.
Een andere uitvalsbasis Nuoro, met hier La Statua del Redentore. Gelegen 8km buiten het centrum met een hoogteverschil van 400m. Leuk uitje! Fotocredits: Jurgen Scheeff – Unsplash

Bereik hoge hoogtes tot 1800m boven zeeniveau

Je bereikt hoogtes boven de 1000 meter (Valico Sa Casa) of zelfs boven de 1500 meter (Bruncu Spina). Bij Bruncu Spina is er een skilift waarbij je tot een hoogte van 1824 meter kunt komen. De echte klimmer kan zich hier zeker een paar dagen vermaken. Het is landinwaarts, dus zee zul je er niet hebben, maar dat betekent dat je er alleen natuurliefhebbers vindt en geen strandminaars. Een echte oase van rust in een stukje ongerept Sardinië.

Een Skilift bovenop Bruncu Spina op 1500m die je naar 1824m hoogte brengt. Park Gennargentu, Sardinië.
Skilift bovenop Bruncu Spina (1564m), die je nog eens 250m hoger brengt (1824m). Helaas niet met de fiets te bereiken.

Hopelijk weet je nu dat Sardinië…

  • … niet vlak is, en zowel steile, onregelmatige beklimmingen heeft als meer glooiende beklimmingen.
  • … oneindig veel mooie stranden en kliffen heeft, met uitizichtspunten en torens.
  • … ook gebergtes heeft met beklimming tot 1500m voor de echte klimliefhebber

Op de hoogte blijven van meer nieuws?

Wil je op de hoogte blijven van het vervolg? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Ander hoogtepunt op Sardinië, ander schiereiland in het noordwesten: Capo Testa.
Capo Testa, een ander schiereiland, waar we het zeker in het volgende deel over gaan hebben. Tot snel! Fotocredits: Massimo Virgilio – Unsplash.
Plek aan de grillige kustlijn van Sardinië Piscinni dichtbij Domus de Maria, Italië
Plek aan de grillige kustlijn van Sardinië Piscinni dichtbij Domus de Maria, Italië