Tips om te fietsen in de Vogezen: de ideale fietsvakantie

Fietser van Rudi Rides groepsreis in de Vogezen in de herfst nabij Champdray

Het was alweer ruim 10 maanden geleden dat ik echt in Frankrijk ben geweest. Met uitzondering van een dag de Col d’Izoard, en een overstap in Parijs op mijn terugweg uit Italië. In de tussentijd heb ik vele mooie plekken bezocht in Italië en ben ik ook verliefd geworden op dit land. Nu ik terug ben in Frankrijk ben ik me weer bewust hoe aangenaam het is in dit land, en hoe mooi de natuur. Dit keer was ik in de Vogezen, waar ik een midweek en een lang weekend organiseer deze herfstvakantie (Vogezen, oktober & mei). Dit betekent: dezelfde Rudi Rides sfeer als een normaal weekend, maar dan twee keer zo lang en met een iets uitdagender gebied qua beklimmingen. Vorige week schreef ik al hoe mijn ontvangst was in het schattige dorp. De drie dagen erop ben ik gaan fietsen en de hoogtepunten vertel ik in dit blog.

Ligging accommodatie

De uitvalsbasis is ideaal. Veel wielrenners die wij tegenkwamen zaten in La Bresse of Gerardmèr omgeving – een relatief drukke omgeving, maar wij zaten in Le Tholy vlak onder Epinal. Vanuit hier stap je direct op de fiets de natuur en heuvels in. Maak een plaatselijke ronde met onbekende korte cols, door prachtige naaldbossen, langs beekjes en kleine meren.

Perfect asfalt zoals je van de Fransen gewend bent

Omgeving van kleine meren en bossen

Of ga richting Gerardmèr (±30 kilometer) of La Bresse (40km) voor nog meer kleinere meren omgeven door bos. Met een mooie zon door de bomen heb je een kristalheldere weerspiegeling van het landschap in het water. De Vogezen wordt vanwege haar meren ook wel klein Canada genoemd. En hoe mooi is het dat dit op 400km van Nederland ligt, en Canada op een dag vliegen. Scheelt toch weer in tijd en maakt het aantrekkelijk om hier naartoe te reizen voor een lang weekend fietsen. Ik zie alleen maar voordelen.

Een van de mooie kleine meren in de regio. Rondom Gerardmèr.

Beklimmingen

Als het om klimmen gaat zit je in deze regio goed. Hoe zwaar het is hangt af van welke route je neemt. Over het algemeen zijn het klimmen tussen de 2-4 kilometer en varieert het stijgingspercentage tussen de 5-7%. Er kan soms een stukje van 10+ % in zitten, maar dat is niet de regel. Tenzij je de echte bekende beklimmingen gaat trotseren (zie kopje hierna). Dit zijn cols waar ook de Tour de France regelmatig overheen fietst. Dit jaar zelfs zowel de mannenversie van de tour, als ook de vrouwenversie (aanstaande zondag 31 juli 2022).

Mijn favoriete beklimmingen in de Vogezen

De exposure in de Tour de France maakt dit ook een populair gebied. De klimmen die zij aandoen kunnen wel 10 kilometer lang zijn, met over enkele kilometers gemiddeld 10% klimmen. Dit is vergelijkbaar met de zwaarte van Col du Galibier (Franse Alpen). Gelukkig kun je je ronde zo maken dat je varieert in de zwaarte.

Ballon d’Alsace

Mijn persoonlijke favoriet van deze week was toch de Ballon d’Alsace: dat is 10 kilometer regelmatig klimmen door een bos, over een brede weg met goed asfalt. Prachtig!

Ballon d’Alsace: 10 kilometer regelmatig klimmen door het bos. En deze zondag was de klim autovrij!

Planche de Belles Filles

Deze is korter, maar veel onregelmatiger, en is daardoor ook uitdagender. De laatste kilometer afdaling van deze col kun je hoge snelheden bereiken omdat het alleen maar rechtdoor gaat (doe wel voorzichtig!).

Planche des Belles Filles een venijnige klim van 5.5 kilometer

Ballon Servance

Deze is bergop mooi, vooral door de rust hier: je komt nauwelijks iemand tegen. Het is zeker geen rust voor je benen. Soms is het gemiddeld 11% over een kilometer. De afdaling is (aan beide kanten) niet ideaal vanwege enerzijds een beetje grind en anderzijds hobbelig asfalt.

Een beetje afzien op de Ballon Servance na 70 kilometer en 1800 hoogtemeters

Schlucht & Hohneck

Ten oosten van Gerardmèr heb je Schlucht en Hohneck (1360m boven zeeniveau). Hier bovenop heb je panoramische uitzichten en bovendien: ook hier zijn de afdalingen geplaveid met goed asfalt en kom je onderaan langs een combinatie van bos en meer dat zoals ook hierboven gezegd is een lust voor het oog.

Typisch uitzicht in de Vogezen. Veel bos, kleine pittoreske plaatsjes in heuvelachtig landschap

De zwaarte van klimmen in de Vogezen

De andere cols zijn korter en onbekender en zal ik niet benoemen, maar het maakt het niet minder fijn fietsen als je deze cols kiest.

Dit is in het kort hoe het is om in de Vogezen te fietsen. Houd rekening met 750 tot 1000 hoogtemeter per 50 kilometer als je hier gaat fietsen, en natuurlijk iets meer als je specifiek tussen Thillot en Giromagny de verschillende ballonnen gaat fietsen.

Hoe zwaar dat is probeer ik uit te leggen in onderstaande grafiek, waar ik verschillende gebieden vergelijk in Nederland, Frankrijk en Italië. Mijn fietsroutes afgelopen week waren gemiddeld per 50 kilometer: 830 hoogtemeters (66km/1100) 950 hoogtemeters (63km/1300) 1150 hoogtemeters (85km/1950hm) (inclusief Ballon d’Alsace, Planche de Belles Filles & Ballon Servance) Ter vergelijking (zie Figuur 1) : Rondom de Posbank is dit: 250 hoogtemeters In Zuid-Limburg is dit: 500-600 hoogtemeters In Emilia-Romagna is dit: 600-800 hoogtemeters In Toscane is dit: 1000 hoogtemeters.

Dichtheid hoogtemeters in verschillende gebieden in Nederland, Frankrijk en Italië
Figuur 1: De Vogezen zijn om te fietsen iets uitdagender dan het Limburgs Heuvelland of delen van Noord Italië (Emilia-Romagna), maar minder dan Toscane of de Franse Alpen.

Vogezen zijn fietsvriendelijk

De VVV van de Vogezen is vrij actief en focust veel op wielrenners om dit gebied nog aantrekkelijker te maken voor deze doelgroep. Daarom sluiten zij om de week op zondag een bekende col af voor auto’s om het aantrekkelijk te maken voor fietsers. Ze noemen dit Col’Attitude. Onderaan de betreffende col wensen je ze succes, en bovenaan de voorzien ze je dan van een flesje water, een stempel en voor wie wil een petje van ‘Je vois la vie en Vosges’ – de naam waarmee de VVV van de Vogezen zich afficheert.

Col’Attitude: op initiatief van de VVV in de Vogezen een autovrije zondag op één van de bekende cols in de buurt

Ga mee met Rudi Rides naar de Vogezen

Echt een aanrader om hier te gaan fietsen dus. En mocht je dat niet alleen willen doen, dan kan dat met Rudi Rides in de meivakantie van 2023. Van 1-5 mei en van 5-9 mei (vol) gaan wij fietsen in de Vogezen en in de herfst is deze vakantie ook weer terug 11-15 oktober. Etappes van 60-90 kilometer en 1300-2000 hoogtemeters. Zie ik je daar?