Tips voor de Provence: 6 prachtige fietsroutes

Franse lavendelvelden met een wielrenner. In de Provence tijdens volle bloei

Introductie

Het zuiden van Frankrijk, waar menigeen verliefd op kan worden, is een gebied waar je eeuwig kunt genieten op de racefiets: De Provence. In dit blog vertel ik je iets over de Provence en laat ik fietsroutes zien om inspiratie op te doen voor een volgende fietsvakantie. Je kent De Provence wellicht van de Mont Ventoux en de lavendelvelden. Maar weet je ook dat de Verdon (en dus ook de Gorges du Verdon) in dit gebied liggen? En dat er naast de Mt. Ventoux nog veel meer (makkelijkere) beklimmingen zijn rondom onder andere het bergmassief De Luberon? Lees verder en stippel jouw volgende fietsavontuur in Frankrijk alvast uit.

Typisch dorp in de Provence
Typisch beeld van een dorp in De Provence (Lurs)
Bloeiende lavendelvelden in de Provence in Frankrijk
Ander typisch beeld in De Provence: de lavendelvelden

Waar ligt De Provence?

De Provence bestaat uit zes departementen en ligt gezien vanaf de kaart linksonder de Franse Alpen, waar ik al eerder over schreef. Het strekt zich uit tot aan de kust van de Middellandse zee. Ik focus me in dit blog vooral op de departementen Vaucluse en Alpes du haute Provence.

Bergmassief De Luberon

Het bergmassief dat redelijk centraal staat (letterlijk) in dit blog is De Luberon. De Luberon is een uitloper van de Alpen die 60 kilometer naar het westen uitstrekt en vijf kilometer breed is. Er zijn geen bekende cols om te beklimmen, maar wel veel glooiende wegen door verschillende vruchtbare natuurgebieden. Het is daarom voor beginnende fietsers, of fietsers die gewoon ontspannen willen fietsen en van alle uitzichten genieten, misschien wel de ideale keus. Naast de minder extreme beklimmingen heb je ook veel autoluwe wegen om in alle rust te genieten van deze prachtig gekleurde landschappen: van dieppaarse lavendelvelden, indrukwekkende rotsformaties, uitgestrekte wijn- en olijfgaarden. Daarnaast wordt de mooie natuur afgewisseld met een rijke historie aan middeleeuwse schoonheid: vele pittoreske dorpjes, gelegen bovenop heuvel- of bergtoppen, waardoor ze al van ver te zien zijn.

Hoe kom je er?

Omdat ik met de trein reis kies ik ervoor om te beginnen bij een plaats met een treinstation. Maar dit staat jou helemaal vrij. Ik kies om de reizen naar Manosque. Vanaf Parijs is dat maar 5 uur (!!), dus het is maar iets verder dan Grenoble. Je gaat dan met de TGV non-stop (!) naar Saint-Charles (dit ligt vlak voor Toulon) en daarna nog met een stoptrein naar Manosque. Het mooie is dat je overdag vanuit de trein de Mont Ventoux in de verte ziet liggen. Je fiets kan in een fietshoes, met wielen gedemonteerd gratis mee in de TGV.

Hoe verken je de omgeving?

Het leukste vind ik om te bikepacken tijdens zo’n fietsreis. Ik fiets dan van locatie naar locatie en heb slechts een zadeltas en een frametas bij me waar alleen fietskleding, toilettas en een extra trui en slippers in zit. De overige spullen (zoals de fietshoes) laat ik in het eerste hotel of B&B en die blijft daar een week liggen in het bagagehok. Een voorbeeld van de fietsroutes heb ik hieronder weergegeven. In dit voorbeeld leg je 420 kilometer en 5300 hoogtemeters af in zes etappes, waar je zo lang als je wilt over kunt doen. Knip de routes op, snijd stukken af of maak andere aanpassingen om het helemaal op jou af te laten stemmen.

Fietsroutes door de Provence, om centraal massief De Luberon heen
Voorbeeld van een mogelijke bikepacking route door Vaucluse en Alpes-de-haute-Provence in de Provence

Etappe 1: Fietsen naar de Gorges du Verdon

Dit is een lange fietsroute, maar als je het beeld van hieronder, de Gorges du Verdon in je hoofd houdt valt het allemaal reuze mee. Je fietst de eerste 40 kilometer glooiend op en neer en je benen wennen al een beetje aan de hoogtemeters en geniet je ondertussen van de zon en de lavendelvelden waar je langs komt. Dan fiets je omhoog aan de westkant van Lac de Saint-Croix – nog steeds tussen de paarse velden door – en zie je af en toe een glimp van het prachtige meer. Alleen je moet nog even geduld hebben en doorfietsen totdat je het perfecte uitzicht geniet vanaf Pont du Galetas. Na een welverdiende pauze met prachtig uitzicht op het meer stap je weer op de fiets voor het laatste uur fietsen van de dag.

Aan de oostkant van de Provence vind je Gorges du Verdon, een strakblauwe gloed met talloze kano's. Deze foto is genomen van Pont du Galetas
Uitzicht vanaf Pont du Galetas – Gorges du Verdon

Etappe 2: Vandaag is paars: langs de lavendelvelden

Een korte tocht, met twee korte beklimmingen richting het eind. Je ziet vooral mooie lavendelvelden en de ‘countryside’ van Frankrijk. France.fr heeft uitgezocht wanneer deze velden er waar het mooist uitzien in een artikel. Bijna drie maanden lang (van juni tot en met augustus) staat er wel iets in bloei. Je kan eindigen in Forcalquier. Bedenk dat alle dorpjes zoals gezegd hoog liggen, dus je fietstocht eindigt altijd met een beklimming.

Franse lavendelvelden met een wielrenner. In de Provence tijdens volle bloei
Fietsen op de verlaten binnenwegen tussen de lavendelvelden door in De Provence, Frankrijk

Etappe 3: Petit Colorado

Je fietst weer Vaucluse binnen na het uitstapje in Alpes-du-haute-Provence. Het landschap verandert en het hoogtepunt van de dag is ‘Le Petit Colorade Provinçal’. Dit is de eerste van twee okergroeves die je tegenkomt (de andere is nabij Rousillon). Het is vanaf de weg niet te zien, maar als je je fiets parkeert is het nog geen 500 meter lopen vanaf de weg. Er zijn een paar punten die de moeite waard zijn om te zien: uitzichtspunten en de groeves zelf.

Gele en Oranje rotsen in de Provence in Frankrijk
Zo ziet de okergroeve bij Rustrel er van dichtbij uit
Frankrijk in de Provence ligt Gordes - een van de hooggelegen middeleeuws dorpen in de buurt
Gordes – één van de hooggelegen middeleeuwse dorpen in de buurt

Etappe 4: Terug naar de Middeleeuwen

Deze fietsroute leidt je langs de mooiste dorpjes uit de regio: Apt, Rousillon, Gordes, Lacoste en daalt daarna af naar een prachtig natuurgebied Les Alpilles. Bedenk zelf of je deze route in een keer doet, of dat je in Lacoste (halverwege) bijvoorbeeld verblijft. Mocht je een uitstap naar de Mont Ventoux willen maken, dan sla je bij Gordes rechtsaf in plaats van linksaf. Vanaf daar is het nog 30km en 500hm naar de voet van de Mont Ventoux.

Etappe 5: Natuurpark Alpilles en dwars door De Luberon

Het meest verlaten wat je tegenkomt op deze ronde. Fiets langs olijfboomgaarden en wijngaarden en hoef verder helemaal niets. Weinig hoogtemeters aan het begin, die komen pas als je weer omkeert richting De Luberon en dwars over de rif daarvan terugfietst naar bijvoorbeeld Apt of Bonnieux. Je kunt er ook voor kiezen om aan de zuidelijke kant te blijven, zodat je route van de laatste dag (terug naar Manosque) wat minder zwaar is.

Wijngaard in de Provence nabij de Luberon, het centraal massief
Wijngaard tijdens zonsopkomst in Frankrijk
Wielren highlight: Kasteel van Lourmarin in De Provence Frankrijk
Wielrenhighlight: Kasteel Lourmarin naast het centrum van deze mooie stad

Etappe 6: Terug naar Manosque

Fiets langs de zuidelijke kant van De Luberon terug naar Manosque. Mocht je geen genoeg hebben van de hoogtemeters kun je ook nog een paar wegen richting de berg opzoeken. Het mooiste plaatsje dat langskomt is Lourmarin: dicht op elkaar gepakte huizen in smalle straatjes, met fonteinen, restaurants en terrasjes. Geniet hier nog van je laatste bourgonische uitstap in Frankrijk voordat je fietsvakantie alweer voorbij is.

Overtuigd van de schoonheid van Zuid-Frankrijk en De Provence?

Ga dan op fietsvakantie naar dit mooie gebied en gebruik deze tips. Mocht je nog aanvullingen hebben, laat het vooral weten. Deze fietsvakantie is in de toekomst ook boekbaar met Rudi Rides, maar voor nu heb je in Frankrijk de keuze tussen de Franse Alpen of Corsica.