Zuid-Corsica: deze top 3 maakt het onvergetelijk

Fietser met Sunweb pet aan de kust van Corsica dichtbij UNESCO erfgoed Calanches de Piana

In mijn vorige blog heb je kunnen lezen hoe je vanaf Bastia het beste door het binnenland naar de westkust kunt geraken, zoals we ook doen met de fietsvakantie in mei op Corsica. In Porto, Ota. Vanaf Porto kun je twee kanten op. Mijn voorkeur heeft naar beneden, richting Ajaccio, want dat is de poort naar de zuidkant van Corsica. De hele kustlijn van het oosten is geweldig en overwegend rustig. Daarlangs gaat de gehele volgende fietsroute tot aan Ajaccio. Dit deel zit niet in de 8/9 daagse tocht van mei op Corsica.

Etappe 3: Fietsen van Porto (Ota) naar Ajaccio

Fietser met Sunweb pet aan de kust van Corsica dichtbij UNESCO erfgoed Calanches de Piana
Rutger nabij Calanches del Piana op Corsica (UNESCO werelderfgoed)

Highlight 1: UNESCO Werelderfgoed Calanches del Piana

Porto ligt op zeeniveau, en omdat Corsica niet vlak is zoals je al hebt begrepen, is er maar één richting mogelijk: naar boven. Binnen 10 kilometer heb je al 500 hoogtemeters te pakken. Dus gemiddeld 5% stijging. Rondom dit punt zijn er aantrekkelijke uitzichten en toeristische hoogtepunten. Je fietst dan door het werelderfgoed van Calanches del Piana. Prachtig rode, oranje rotsen in allerlei vormen. Met de fiets kun je makkelijk op elk punt stoppen, iets wat voor auto’s moeilijk is daar. Weer een mooi voordeel van met de fiets op vakantie.

Afdalen op prachtig Frans asfalt

Na dit prachtige UNESCO stuk gaat de fietsroute verder door het binnenland naar het hoogste punt van de dag, en dan uiteraard weer naar beneden voor een prachtig lange afdaling op zeer goed asfalt waar je mooie snelheden kunt bereiken. Op sommige plekken zijn er echte haarspeldbochten en moet je op tijd in de remmen. Tegen de tijd dat je aan de voet van de klim bent gekomen is het al aardig warm geworden en ben je toe aan een welverdiende stop in een van de kustplaatsjes aan de westkust, bijvoorbeeld Cargèse. Pak het liefst een plek vlak langs de weg, want naar de kust is naar beneden, en dat betekent ook weer omhoog.

Highlight 2: De hoofdstad Ajaccio

Het vervolg van de route is minder steil, maar door de warmte niet minder zwaar. De verkoelende zeewind doet het goed, en er zijn ook delen waar minder autos langskomen en waar het heerlijk rustig is. Vlak voor het einde is er nog een zware klim, op nieuw asfalt, die naar de top van de Bocca di San Bastianu leidt. Hier ga je uiteraard nog genieten van een verfrissend drankje, bijvoorbeeld een Orangina, in combinatie met het geweldige uitzicht. Vanaf hier is het alleen maar afdalen richting Ajaccio en kom je weer langzaam in de bewoonde wereld. Ajaccio is echt een stad, en het is moeilijk om een leuke B&B te vinden daar.

Etappe 4: Vanaf de hoofdstad Ajaccio dwars door zuid Corsica richting Sartène

De binnenstad van Sartene met wielrenner met bikepack
Opstappen op de fiets na een lange pauze in Sartène

Het oude centrum in Sartène Na de gemiddeld zware etappe naar Ajaccio, zou je de volgende dag al een volgende etappe kunnen plannen. En dat is ook een zeer fraaie etappe. Vanaf Ajaccio duurt het even voordat je van de autoweg kunt, maar als dat eenmaal het geval is, ben je weer in niemandsland en kom je niemand tegen. Dat verwacht je niet op zo’n toeristisch eiland als Corsica, maar toch is het zo! De fiets kan nu eenmaal langs minder drukke wegen en zoef je niet van highlight naar highlight, maar is de hele fietsroute een groot hoogtepunt. De eerste beklimming is in de schaduw, en kan wat fris aanvoelen, maar omdat je weet wat erna komt geniet je nog van de koude rillingen (tenminste, ik wel).

Highlight 2: het authentieke Sartène

Diep in het binnenland ligt Sartène. Omgeven door prachtige natuur, met het karakter van het klassieke Frankrijk. Een kerk en een Petanque-baan op het hoofdplein. Hier nemen de lokale grootheden van de omgeving het tegen elkaar op. De goed getrainde beoefenaars zijn bloedserieus, want er staat prijzengeld op het spel, en ook de eer! Mocht 75 kilometer een mooie afstand zijn voor jou, zoek dan hier ergens een leuke herberg om te overnachten. Hotels vind je er (gelukkig) niet. Etappe 5: Het zuidelijkste punt Bonifacio en Porte-Vecchio

Klein verlaten dorp met enkele auto's in het binnenland van Corsica
Een klein dorp in het binnenland van Corsica nabij Zonza en Zoza

Highlight 3: het uitzicht op Sardinië vanaf Bonifacio

Na Sartène wordt het iets tropischer, en dat is ook te zien aan de begroeiing. Een mooie afdaling vanaf Sartène leidt naar een glooiende vlakte, waar je zonder verkeer (nog steeds) kunt afreizen richting het zuidelijke punt van Corsica: Bonifacio. Daarna krijg je het soort dorpjes van de foto (zie hiernaast) en pas de laatste 15 kilometer voor Bonifacio kom je weer op de hoofdweg en deel je op dit nieuwe asfalt (2020) de weg met de auto’s. Bonifacio is leuk, maar wil je de kilometers laag houden raad ik aan om direct naar Porte-Vecchio te gaan, om daar in de buurt een strand uit te kiezen en een dagje rust op te nemen in je drukke programma.

Ons laatste deel van de vakantie

Later vertel ik iets over de terugreis, die onder meer ook naar Calvi, Ile Rousse en Cap Corse gaat, om weer uit te komen bij de aankomstplek Bastia. Mocht je al willen weten of een fietsvakantie op Corsica iets voor jou is? Bekijk dan de reispagina. (voor mei 2023 zijn er nog enkele plekken)

Op dit moment is er nog geen laatste deel geschreven, maar alle foto’s staan op de reispagina!