Op fietsvakantie in de Vogezen: om nooit te vergeten!

H_wachten_rutger_jannie_len_groep_1

Deze week ben ik in de Vogezen. Dit om voorbereidingen te treffen voor mijn fietsvakantie die voor het eerst hier heeft plaatsgevonden in de herfst, maar weer terugkomt in de de meivakantie. Om je een indruk te geven hoe het hier is, en hoe de accommodatie is schrijf ik twee blogs. Hier lees je deel één.

In no-time bereik je de Vogezen

De heenreis naar Le Tholy, nabij Epinal verloopt voorspoedig. Vanaf Maastricht doe je er inclusief een pauze ongeveer 5 uur over. Ik rijd met mijn favoriete fietspartner naar het dorp. Bij aankomst worden we vriendelijk ontvangen door een mondige gastvrouw: het is gelijk gezellig.

We gaan eerst naar een feest in het dorp. Er wordt flink genoten van het leven hier en ook bij de burgemeester gaan de glazen bier er snel doorheen. Misschien komt het ook omdat hij dan weer voor de bar, dan weer achter de bar staat. Champdray is een lieflijk dorp waar bijna niemand woont

Na het evenement lopen wij naar boven de heuvel op om in alle stilte te gaan genieten van onze nachtrust. Je hoort hier boven op de berg niks. Er zijn twee huizen van de buren die je kunt zien, de rest zit allemaal achter de heuvel of beneden in het dorp. Dat is de rust waar ik altijd naar op zoek ben. Helemaal omgeven door natuur.

Groep fietsers van Rudi Rides op fietsvakantie in de Vogezen

Natuur waar wielrenners van houden

De ligging van de accommodatie in de Vogezen is perfect voor fietsers. Het ligt voorbij de eerste ‘range’ van bergen van de Vogezen en rondom heb je verschillende klimmen om heel gevarieerde routes te fietsen. Het ligt op 20 kilometer ten westen van Gerardmèr, 40 kilomter van Ballon de Servance en en 50 kilometer ten noorden van Ballon d’Alsace. Zowel voor fietsers die eenvoudige klimmen willen fietsen, als ook voor de liefhebbers van de Tour de France die bekend zijn met deze ‘ballons’ en de planche de belle filles. Ook bekend van de toertocht ‘Trois Ballons’: een epische tocht over 180 kilometer en 4000 hoogtemeters. Niet iets voor tochten van Rudi Rides maar zeker een interessante uitdaging.

Vanaf april tot diep in de herfst kun je hier prachtig fietsen. En meestal met korte broek!

Verblijf tijdens je fietsvakantie in een moderne bed & breakfast

De B&B is compleet uitgerust met alles wat je nodig hebt voor een midweek of week in de Vogezen. De boxspring bedden zijn nieuw, evenals de matrassen, maar er is ook oog voor details en er staan prachtige oude kastjes van meer dan 60 jaar oud. Op de bedden kun je heerlijk uitrusten na een zware fietstocht. Er is een ruime woonkamer met hoekbank waar je kunt napraten over je rit of je foto’s online kunt gooien. Er is een keuken om een ei te bakken of om koffie of thee te zetten. En er is een groot balkon met ligstoelen om in de namiddagzon na te genieten van een fietstocht (of wandeltocht). Mocht je niks te lezen bij je hebben liggen er allemaal leuke boeken over fietsen, en met name specials over de Tour de France. De sfeer is gezellig en overal hangen aandenkens van touretappes of andere wielerwedstrijden, en kun je veel lezen over de natuur en de mensen uit de Vogezen.

De perfecte combinatie: nieuwe bedden voor optimaal comfort en verzorgde inrichting voor een gezellige sfeer

Geniet van de lokale Franse keuken

Alsof dat nog niet genoeg is is er met betrekking tot het eten ook niks te klagen. Veel groenten komt uit de eigen tuin, en de recepten zijn gericht op het herstel na een zware inspanning, want zo wordt het fietsen hier ervaren! Zo staan een eiwitrijke stoofpot, en de beroemde ‘Turbowraps’ op het menu. Alles om koolhydraten, eiwitten en andere vitaminen voldoende aan te vullen. Met liefde worden de maaltijden bereid en dat proef je. Jij gaat tijdens zo’n midweek hier zelf ervaren hoe er voor je wordt gekookt en wat voor lekker eten er wordt geserveerd. Elke avond een driegangen maaltijd en je hoeft niet eens de deur uit. Dat is nog eens genieten!

Bourgondisch genieten betekent ook een typisch Frans ontbijt met croissants en pain-au-chocolat

Fietsroutes optimaal voor de liefhebber die wil genieten

Ik ben hier dus om te fietsen, want naast dat de accommodatie helemaal goedgekeurd moet zijn, wil ik ook weten of de fietsroutes wel zo goed zijn als ze hier beloven. Samen met de B&B eigenaar en de plaatselijke VVV hebben we verschillende routes beoordeeld. Daarover lees je op mijn Instagram onder hoogtepunt ‘Vogezen 2022’. Voor wie geen Instagram heeft kan ik kort zijn: het is 100% goedgekeurd! Wil je meer lezen over de volgende editie: kijk dan op de reispagina.

Rutger bij een bergmeer. Op ontdekkingstocht in de Vogezen