Mijn 1e weekend met Rudi Rides: prachtig!

img-6241861ce49933636f81b41a

door Sebastiaan de Boer

Het is weekend: op naar Zuid-Limburg

De laatste fiets wordt in de auto geladen op vrijdagmiddag: klaar voor het weekend Zuid-Limburg met Rudi Rides. De ketting is gesmeerd en de weersvoorspelling is prachtig. Er staan twee uitgezette routes in Zuid-Limburg op het programma met een paar flinke klimmen, geen dagelijkse kost voor de plattelandsfietser die ik ben. Ik hoop dat ik meekom met het peloton, denk ik nog bij mezelf.

Fietsers op een weekend fietsen in Zuid Limburg in het voorjaar in de zon

Eenmaal op de prachtige B&B locatie aangekomen druppelen de overige deelnemers binnen. Fietsliefhebbers uit het hele land zetten één voor één hun tweewielers in de afgesloten ruimte (mét werkplaats!). Een klein clubje besluit op de vrijdagmiddag nog een vrije ronde te doen, maar ik besluit mijn benen te sparen voor de geplande fietsroutes van zaterdag en zondag. In de avond wordt een voorzichtig biertje (Kwaremont) gedronken in de gemoedelijke groepssfeer. Elk drankje gaat toch in de benen zitten voor de volgende dag. Redelijk op tijd besluiten we dat het welletjes is en gaan we richting de kamer.

De eerste heuvels van het seizoen

Op afgesproken tijd zitten we aan het uitgebreide ontbijt. “goed eten”, hoor ik vaak over de tafel voorbij komen. Toch de nodige brandstof om die heuvels op te komen. Wie uit het raam kijkt ziet het rood omrande driehoekje met de 14% helling van de Brakke berg. Toch nog maar een banaantje pakken uit de fruitschaal. Een klein uurtje later klikken de eersten in de pedalen en start de eerste fietstocht. Met de zon hoog en een strak blauwe lucht start de route heuvel af. Even de benen ronddraaien in plaats van overmoedig linksaf te slaan. De gids leidt ons langs vele hoogtepunten van Limburg, letterlijk en figuurlijk. Wielerweetjes en info over de regio worden gedeeld aan degene die geïnteresseerd is. Achterin het peloton wordt wat gekletst over actualiteiten en overige hobby’s. Mijn zorg over meekomen met het peloton is volledig verdwenen want er is goed oog voor de energie en behoefte van de groep. Iedereen kan het bijhouden en voor de fanatiekeling bestaat er nog de mogelijkheid om een klim nóg een keer te doen. De dag eindigt voldaan op het terras van de B&B met een biertje en verhalen. Terwijl foto’s worden uitgewisseld en heuvels worden beoordeeld wordt de eerste gang van het diner uitgeserveerd door onze vriendelijke host Victor. Zoals Limburgse gastvrijheid betaamt mag je de drankjes zelf pakken en in goed vertrouwen bijhouden op je spijzenkaart.

Samengevat: een uiterst geslaagde eerste fietstocht Met vermoeide benen loop ik aan het eind van de avond de trap op om uit te rusten. De hele dag zon op je gezicht, cadans op je trappers en Limburgse vlaaien eist zijn tol. Daarnaast kan ik de rust goed gebruiken, want morgen doen we het dunnetjes over!

Fietsers in Limburg naast een gemaaid veld in het voorjaar in de zon