Fietsen in Noord-Italië: 3 onmisbare elementen

Dag3_V_jannie_jis_wout_sarche_achter

Element 1: de beste bestemming in Noord-Italië

Introductie

Ik vind het mooiste aan een fietsvakantie om een zo mooi mogelijk gebied te kiezen, maar waar je niet wordt overspoeld met andere wielrenners. De reden is dat ik in echte fietsgebieden niet hetzelfde gevoel ervaar als op verlaten plekken, alleen in de natuur. De andere reden is dat zulke gebieden ook minder authentiek zijn en daarom voor mij afdoen aan de totale vakantie-ervaring.

Met de fiets tussen de verlaten wijnvelden in Val d’Adige

Redenen om populaire gebieden te kiezen

Er is natuurlijk een reden dat er populaire fietsgebieden zijn: het zijn bekende bergen doordat de Tour de France of Giro d’Italia er vaak langs komt en daarom ook een emotionele lading hebben gekregen. Of het zijn iconische hoogtepunten die op de verlanglijstjes van vele fietsers staan.

Het beste van alles

Bij Rudi Rides heb je de keus uit beiden. Om de drukte te voorkomen in de populaire gebieden zijn de reisdatums buiten het hoogseizoen: zo heb je het beste van alles: en de rust op de weg, de aangename temperaturen, in de mooiste gebieden. Zo is het ook voor Noord Italië. Daarom hier een iets uitgebreidere versie hoe ik tot deze fietsvakantie ben gekomen

Mijn favoriete bestemmingen Noord-Italië

  1. Trentino – Alto Adige (niet alleen Dolomieten!)
  2. Bergamasker Alpen (Orobische Alpen)
  3. Provincie Turijn
  4. Provincie Piacenza
1. Fietsen in Trentino – Alto Adige
2. Fietsen nabij Sarche in de Orobische Alpen (Bergamasker)
3. Fietsen in Torino (Piemonte) bij Lago Malciaussia
4. Fietsen in Piacenza langs geweldige historie zoals deze brug in Bobbio bij Val di Trebbia

Element 2: de ideale startlocatie

In de Rudi Rides fietsvakantie die in Noord-Italië plaatsvindt is de start- en finishlocatie in Brescia. Tussendoor fietsen we een week rond, maar hieronder leg ik uit waarom Brescia een perfecte locatie is om te beginnen en eindigen.

Brescia is makkelijk te bereiken

Deze stad is niet zo bekend als Milaan of Turijn, maar is vanuit Nederland ideaal om te bereiken met de auto, trein of vliegtuig.

De dom van Brescia in de schemering

Met de trein

Er zijn twee makkelijke opties om vanuit Nederland met de trein af te reizen. De ene gaat via Parijs en de andere via Basel. Wil je meer lezen over reizen met de trein? Lees dan vooral deze blog met alle tips over treinreizen van Nederland naar Italië.

Optie 1: via Parijs

  1. Thalys Rotterdam – Parijs Gare du Nord (2u35min)
  2. Frecciarossa Trenitalia Parijs Gare du Lyon – Milano Centrale (5u40min)
  3. Milano Centrale – Brescia (1u10min)

Dit heeft wellicht de voorkeur als je dichterbij Rotterdam/Schiphol woont en zo de Thalys in kunt stappen. Mocht je dichterbij Arnhem of Eindhoven wonen dan is de volgende optie ook een optie. Let er ook op dat de Thalys vrij prijzig kan worden.

Optie 2: via Basel

  1. Dagtrein ICE Nederland – Basel (6u30min)(let op: werkzaamheden in 2023)
  2. Basel SBB – Milano Centrale (4u)
  3. Milano Centrale – Brescia (1u10min)

Met het vliegtuig

Met het vliegtuig zijn er meerdere directe opties vanaf Schiphol naar Milaan. Vanaf daar kun je met bus/metro/trein snel in Brescia komen.

Met de auto

Dit is ook een populaire optie, en ideaal als je kan carpoolen. Zo blijft het voordelig, kan de fiets makkelijk mee en rijd je in een streep (of met overnachting) naar Brescia. De afstand tot Brescia vanaf Utrecht is 1130 KM. Een tussenstop kan liggen in de Vogezen (bijvoorbeeld bij Ramonchamps of Le Thillot).

Brescia is in 2023 cultuurhoofdstad van Italië

Brescia is misschien een kleine stad, maar nog steeds nummer 2 na Milaan in de regio Lombardije. Het heeft een prachtig historisch centrum en ook mooie musea. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe en oude dom of het capitool van Brixia (Tempio Capitolino). Het is dus niet zo’n overweldigende stad als Napoli of Milaan, terwijl je wel alle voordelen van een stad hebt. Dus is heerlijk om daar je vakantie te beginnen en te eindigen.

Met Rudi Rides in het hart van de stad

Met Rudi Rides zitten we letterlijk in het hart van het centrum en sta je met twee passen voor de dom, terwijl je fiets gewoon veilig in de fietsenstalling staat.. Wil je meer lezen over Brescia, dan kan dat hier.

Vanuit Brescia fiets je direct de natuur in

Het andere voordeel als een stad niet groot is, is dat je direct de stad uit bent. Binnen 5 kilometer slinger je dus al op kleine weggetjes langs rivieren. Spoedig beginnen dan ook de hoogtemeters en maakt het een volwaardige eerste etappe van je fietsvakantie. De aanblik op het glanzende Gardameer na 60 kilometer maakt dit af.

Rutger van Rudi Rides op een brug bij een rivier bij Brescia in Italië.
Al na 5 kilometer buiten Brescia fiets je langs deze rivier het binnenland in

Element 3: de verkeersluwe wegen

Toen ik de eerste keer door deze regio van Italië fietste had ik een groot ‘percorso’ uitgezet, maar ik was me niet bewust of de verschillende passen en routes in de regio de beste ervaring zouden geven. Zoals gezegd is het een minder bereisd gebied en valt er ook minder te lezen online: dus is het vooral zelf ervaren. Dit heeft er toe geleid dat er stukken zijn geschrapt en toegevoegd om zo een fietstocht met voornamelijk verkeersluwe wegen te ontwikkelen. Lees hier wat is veranderd.

Een verlaten klim: de Passo Vivione, maar met een prachtige weg en een prachtig uitzicht op de top

Verbetering: Gardameer

Rond het Gardameer is het niet overal even fijn fietsen. Er zijn op plekken tunnels die je beter kunt vermijden. Een optie is dan om met de boot het water over te steken en aan de oostkant je route te vervolgen. Daarnaast moet je op sommige plekken vroeg zijn, voordat je zigzagt tussen de toeristen. Vertrek dus op tijd!

Verbetering: Passo Tonale

De Tonale pas is een fijne beklimming die eindigt in een (in september) verlaten skidorp. De weg is recent opnieuw geasfalteerd en dus zijn alle ingrediënten aanwezig voor een prettig stuk fietsen. Helaas wordt doordeweeks deze pas overspoeld door camiones, oftewel vrachtwagens. Niet per se een ontspannen ervaring. Het mag duidelijk zijn dat deze pas dus niet meer in het eindproduct zit.

Verbetering: fietspad langs de Adige

Hoewel de route je tussen Riva del Garda en Trento deels over een autoweg stuurt is er, als je beter zoekt, een bijna volledig traject mogelijk over een fietspad. Zo kom je onbezorgd aan in Trento.

Het recept: de fietsvakantie met al deze elementen

Naast dat ik al deze informatie met je deel, wil ik het voor je ook makkelijk maken om deze vakantie te gaan maken. Ik ben zo’n fan van deze reis dat deze twee keer per jaar plaatsvindt: 1x in juni en 1x in september. Waarbij de omstandigheden in beide maanden ideaal zijn: de temperatuur, de zon, de rust en de gezelligheid van de groep. Lees hier meer over de precieze vertrekdata en details.