De ideale bikepacking bestemming

Twee fietsers man en vrouw met bepakking op Galibier in Franse Alpen

De afgelopen jaren heb ik heel wat fietsvakanties naar het buitenland gemaakt. Eerst wist ik vrij weinig. Waar zal ik heen? Wat moet ik mee? Hoe zijn de fietsroutes? En hoe komt mijn fiets heel aan op bestemming? Uiteindelijk wil je ontspannen kunnen reizen, zodat je optimaal geniet van de natuur en plekken die je gaat tegenkomen. In deze serie blogs ga ik in op drie aspecten van het bikepacken. Eerst over de bestemming: waar ga je heen? Daarna over hoe je er komt en wat daarin handig is. En als laatste over het échte bikepacken op bestemming. Lees gauw verder voor deel 1! Een groot deel kun je ook gebruiken als je op een normale fietsvakantie gaat natuurlijk. Veel leesplezier!

Deel 1 in de serie ‘Je eerste bikepacking reis’

Lees hier deel 2

Bestemming kiezen

Eerst kies je een bestemming. Waar wil je graag fietsen? maar ook: waar kan ik fietsen en wordt er in het algemeen genoeg gefietst, zodat ik weet waar ik aan toe ben. Je moet de routes conditioneel aan kunnen, het moet fietsvriendelijk zijn. Ik begin meestal in het boek Mythische fietstochten in de wereld van Lonely Planet. Kijk bij je lokale boekwinkel of ze deze daar hebben en blader er eens in. Je mag mij ook altijd een e-mail sturen met je wensen en dan kijk ik graag met je mee. Als ik een mooie bestemming heb gevonden, dan bepaal ik of mijn fysieke gesteldheid goed genoeg is om hier tochten te kunnen maken. Dit heeft voornamelijk met de dichtheid van hoogtemeters te maken. Een goed startpunt is Komoot, daar zie je naast het aantal hoogtemeters op de populaire routes of de routes in dat gebied ‘zwaar’, ‘gemiddeld’ of ‘makkelijk’ zijn.

Routes bouwen

Daarna ga je daadwerkelijk routes bouwen. Dit kan heel makkelijk met je favoriete routebouw-app. Heb je geen favoriet, probeer dan eens Komoot. In deze blog lees je daar meer over. Of heb je een Strava abonnement? dan is dat meteen een mooie route-bouw-app. Heb je een Garmin fietscomputer, dan zit er een zeer betrouwbare routebouwer op Garmin Connect. Het mooie is dat je zowel achter je laptop als op je mobiel deze routebouw-functie kan gebruiken. Ik vind het zeker niet nodig om bijvoorbeeld www.veloguide.com te gebruiken. Ik vind dit het niet waard om hiervoor een gids te huren. Tenzij je nieuwe mensen wilt ontmoeten, geen fietscomputer hebt en niet wilt verdwalen, of geen zin hebt om een route te bouwen natuurlijk ;).

Algemene paklijst

Afhankelijk van in welk klimaat je gaat fietsen heb je bepaalde bepakking nodig. Bekijk de weersomstandigheden op de bestemming. Houd er in bergachtig gebied mee dat je dit bekijkt voor de verschillende hoogtes. Bijvoorbeeld in mijn Franse Alpen reis verbleef ik onder andere in Albertville (332m), Valloire (1405m) en Val d’Isere (1850m). Deze verschillende hoogtes betekent in laagjes kleding ook een groot verschil!

In het kort: als het altijd tussen de 15–20 graden is en zonnig (zoals in juni in de Franse Alpen, of in september in de Italiaanse Alpen), neem ik geen muts en handschoenen mee. Een droog thermoshirt of een dik windjack kan handig zijn tijdens de afdaling. Om deze reden neem ik ook arm- en beenstukken mee. Warmer weer betekent ook minder bagage. Een frametas en grote zadeltas (17–20 liter) is voldoende voor bovengenoemde reis, maar een kleine stuurtas extra voor het gemak mag natuurlijk ook mee. Is het wel kouder, en wil je ‘s avonds ook iets meer mee, dan heb je nog een stuurtas nodig. Ik ga in een andere blog later op de gedetailleerde paklijst in, maar op een video met de impressie van zo’n reis, en daar zie je een overzicht van deze fietsvakantie met bikepack naar Frankrijk. Het belangrijkst na het verzamelen van je spullen is dat je een keer proef gaat fietsen met al je spullen. Bijvoorbeeld naar je ouders, je pasgeboren nichtjes buiten de randstad, of ergens anders heen. Weet je het even niet meer. Vraag mij om een route!

Krijg je al zin in je volgende bikepackingvakantie? Dat snap ik. Wil je daar hulp bij dan kan Rudi Rides je helpen plannen. Op dit moment staan er twee bikepacking trips gepland. Eén naar de Franse Alpen, en één naar de Italiaanse. Dus start je avontuur nu en begin met de voorpret van het plannen. Kijk verder onder fietsreizen voor alle fietsvakanties die we op dit moment aanbieden.

Lees hier deel 2