Bikepacking in actie

img-618d2ab73f2d096002ab4daa

Dit is deel 3 in de serie ‘je eerste bikepacking reis’. Vorige week vertelde ik jullie over de voorbereiding, daarvoor over het kiezen van de ideale bestemming.

Dan ben je eindelijk op bestemming aangekomen met je fiets. Dan kun je gaan fietsen. De bikepack knoop je achterop je fiets, je frametas stop je vol met eten, en je routes zijn geladen op je fietscomputer. Klinkt simpel toch? En dat is het ook, al is het handig om rekening te houden met een aantal zaken die ik hieronder voor je ga vertellen. 

Welke sportvoeding neem je mee?

Een bikepackingtocht gaat in mijn geval niet van grote stad naar grote stad. Als randstedeling vergeet ik soms dat het niet vanzelfsprekend is om een supermarkt, drogist, koffietent en restaurant op loopafstand te hebben. Tijdens het bikepacken heb je ten eerste specifieke sportvoeding ‘nodig’. Ik ben geen fan van gelletjes, eiwitrepen of soortgelijke sportvoeding, maar op zo’n bikepackingreis maak ik een uitzondering. Sportvoeding neemt weinig ruimte in. Ik maak gebruik van tabletten voor in mijn bidons (bijvoorbeeld van Aptonia (Decathlon)). Het is het handigst om deze essentiële sportvoeding mee te nemen vanuit Nederland: houd zo’n 2-3 tabletten per dag aan. Daarnaast neem ik ook Clif bars mee en die vul ik op tijd aan in een (grote) supermarkt. 

Wat ga je ontbijten?

Neem zoals altijd de tijd om goed en veel te ontbijten. Het fijnst vind ik het om in hotels te verblijven waar ontbijt wordt geserveerd. Dit is praktisch en efficiënt. Mocht dat niet geserveerd worden is dat geen ramp, maar zorg dan dat je de dag van tevoren al boodschappen hebt gedaan en niet voor de dichte deur van de bakker staat vanwege aangepaste tijden in het laagseizoen. 

Waar neem je pauze?

In minder populaire gebieden zitten minder restaurants, en soms wil je ook niet het zoveelste bord pasta naar binnen werken. Op een bankje langs de weg pauzeren kan uitstekend en is vaak rustgevender dan een terras op het dorpsplein. Met een zakmes, fruit, stokbrood en kaas kom je een heel eind. Zorg wel dat je altijd ergens stopt om water bij te vullen. Wil je ergens eten of eten halen? Let dan op de openingstijden, vooral ‘s middags. In Frankrijk gaan de bakkers om 12:00 dicht, en in de meeste restaurants kun je na 14:00 niet meer aanschuiven voor de lunch. Ga je buiten het hoogseizoen, dan kan het ook gesloten zijn. Bel dan de dag (het liefst precies 24 uur) van te voren om te kijken of ze (dan!) open zijn. Als ze opnemen en je verstaat er niks van weet je nog steeds dat er iemand moet zijn ;).

Een rustdag: wel of niet doen?

Neem genoeg rust tijdens je tocht, zowel in pauzes tijdens de etappe als in rustdagen. Blijf je lichaam goed aanvoelen na meerdere dagen intensief fietsen en eet ook vooral genoeg bij. Je reserves worden flink aangetast. Ik rijd tijdens een bikepacking tocht altijd op de handrem. In het ‘rood’ kom ik het liefst niet. Een PR pakken op die ene mooie buitencategorieklim doe ik ook niet, want daar heb ik drie dagen later nog last van. Rustdagen bouw ik altijd in. Dit heeft meerdere voordelen:

  1. je lichaam kan uitrusten (hehe)

  2. je kan leuke dingen gaan doen in de omgeving

  3. je kan een deel van je tijd ‘inhalen’ als je pech hebt gehad (ik raad het niet aan, maar het kan)

  4. je kan met slecht weer een dag binnen blijven en een goed boek lezen

Luister naar je lichaam en heb daar respect voor. Als het goed is heb je genoeg getraind en mag je erop vertrouwen dat het goed komt. Mocht je tegenspoed ervaren en heb je daardoor minder kunnen fietsen? Probeer dan niet in dezelfde tijd de verloren kilometers goed te maken, maar wees flexibel en pas de route aan of reis een stuk met de trein. 

Conclusie

Dat was dan het laatste deel van mijn eerste blog serie. Ik hoop dat jullie ervan genoten hebben, en bovendien iets hebben geleerd. Nu kun je zelf aan de slag met het plannen van je eerste reis. Dat moet helemaal goed komen. Met een goede voorbereiding vooraf, een paar dagelijkse checks tijdens de rondreis, gezond verstand, en het luisteren naar je lichaam kom je deze bikepackingreis goed door. Dan wordt het een prachtig avontuur. Wil je liever meegaan op een reis in een kleine groep en onder begeleiding? Kijk dan naar onze reizen in de Franse Alpen (easy-rider & liefhebber) en op Corsica. Waar wacht je nog op?