13 handige tips om te boeken als een pro

IMG_1510-scaled

Introductie

Let op: dit stuk is geschreven op basis van mijn eigen ervaring en mening en is met name van toepassing op het boeken van accommodaties in Italië en Frankrijk.

Je ontkomt niet aan het boeken van accommodaties

Bijna iedereen heeft er mee te maken. Sommigen zien het als een wedstrijd (op een gezonde manier ;)), en sommigen stellen het uit, maar als je op vakantie moet dan ontkom je er niet aan: het boeken van je accommodaties. Je kunt het voor je fietsvakantie in Italië natuurlijk uitbesteden, en dan ben je bij Rudi Rides aan het goede adres, maar veel Nederlanders willen het graag zelf doen. In dit blog geef ik 13 tips in 4 stappen hoe je dit het beste doet.

Een prachtige B&B die ik gevonden heb met behulp van onderstaande tips

De accommodaties verdienen beter (en jij ook!)

Ik heb getwijfeld om deze blog te schrijven, want het geeft het ‘geheim van de smid’ weg. Als iedereen zelf eenvoudig vakanties kan boeken, krijg ik geen klanten meer, zo zou ik kunnen redeneren. Maar hopelijk is dat niet waar. De reden dat ik het toch wel heb geschreven is dat ik het belangrijk vind dat wat jij betaalt aan je accommodatie ook echt bij de accommodatie terecht komt. Zo heeft het hotel de hoogste opbrengst en kunnen ze de prijs laag houden, en dit komt jou als vakantieganger weer ten goede. Ikzelf gebruik wel Airbnb: de commissie is namelijk altijd gelijk en het zijn particulieren die anders niet vindbaar zijn, maar geen Boeken omdat het niet transparant is.

Maar boeken is toch lekker makkelijk via een groot platform?

Gratis reclame?

Ja, Boeken.com en Airbnb zijn handige platforms voor minder bekende hotels om meer naamsbekendheid te krijgen, maar het is allesbehalve gratis reclame. De commissie op een overnachting kan oplopen tot 25%. Een kwart!! Dat vind ik niet eerlijk en leidt ook tot onnodige dure overnachtingen voor vakantiegangers, want uiteindelijk ben jij van deze praktijken de dupe. Ik heb bijna een keer een hoteleigenaar in tranen voor ons gehad omdat we even ‘simpel’ via Boeken hadden geboekt: wij betaalden 20€ meer per nacht, hij kreeg 30€ minder, op een kamer van 95€. Hoe dat precies zit weet ik niet, maar dat hij het moeilijk vond (zeker na corona) was duidelijk!

Wel makkelijk, niet gelijkwaardig

Toegegeven, het is heel eenvoudig vergelijken op de boekingsplatforms: je ziet prijzen, reviews van echte gasten, en je kunt filteren. Echter, niet alle hotels of B&Bs staan op elke site. Daarnaast kunnen hotels betalen om hoger in de ranking te komen. Als je hier niet op bedacht bent, dan boek je een duurder hotel dan beschikbaar is. Daarnaast wordt op sommige sites weergegeven dat er nog maar beperkt aantal kamers beschikbaar is: dit om je zo snel mogelijk een keuze te laten maken. Dit maakt boeken al vrij snel een stressvolle taak en maak je misschien de verkeerde keus.

Samengevat: waarom niet boeken bij een groot platform?

 • Je betaalt teveel
 • De accommodatie krijgt minder
 • Je mist accommodaties die er (nog) niet opstaan
 • Je hebt geen persoonlijk contact
 • Je kunt moeilijk specifieke wensen doorgeven (allergieën, fietsenstalling, late check-in)
 • Uiteindelijk worden alle vakanties duurder (denk ik)

In 4 stappen de beste accommodaties te boeken

Het zoeken en boeken van accommodaties delen we op in 4 delen

 1. Voordat je gaat zoeken
 2. Het zoeken, het onderzoek
 3. Contact leggen met de accommodatie
 4. Het boeken en betalen

Voordat je gaat boeken

Tip 1: begin en boek vroeg

Een open deur, maar essentieel. Mocht je nog niet zeker weten of je gaat kun je wel alvast de mooiste plekjes vastleggen en een gratis annuleringsoptie nemen. Deze zijn soms wat duurder, maar kosten je niks als je plannen wijzigen. Zet wel een reminder in je agenda voor wanneer je (eventueel) moet annuleren.

Tip 2: vermijd nationale feestdagen of grote evenementen

Het is een goed idee om buiten het hoogseizoen op vakantie te gaan: betere beschikbaarheid en betere prijzen, maar het belangrijkst: er is minder drukte in stadjes, toeristische hoogtepunten of op de snelweg. In het buitenland zijn er andere feestdagen dan in Nederland, daarom loont het om voor jouw land te kijken wanneer de feestdagen zijn. De feestdagen in Italië zijn redenen voor hele volksverhuizingen en ze zijn ze goed in bruggetjes maken. Dus is donderdag een feestdag? Dan maken de Italianen er een lang weekend van. Maar ook: is er een grote conferentie of evenement in de stad? Dan zijn de prijzen skyhigh. Dit gebeurt vaak in Bologna bijvoorbeeld.

Tip 3: maak vooraf een wensenlijstje

Waar moet je accommodatie in ieder geval aan voldoen? Wil je in het centrum, wil je aan het strand, of aan het meer, of juist buitenaf? Moet het ontbijt erbij zitten, hoe ver van restaurants e.d. moet het zitten? Zwembad of niet? Kan de fiets in de accommodatie gestald worden? Dat laatste is voor mij belangrijk en ook daarom is het voor mij essentieel om persoonlijk contact te hebben.

Mijn standaard wensenlijst:

 • Algemene beoordeling 8.5 en hoger
 • Ligging/hoogte tov bewoonde wereld
 • Privébalkon/terras/buiten
 • Keuken
 • Stalling voor de fiets
 • Bed: een echt bed
 • Aantal kamers rest van de B&B
 • Ontbijt
 • Zwembad
 • Wasmachine aanwezig
 • WiFi (als ik moet werken)

Tip 4: wacht niet totdat je de ‘gouden’ accommodatie hebt

Het is heel verleidelijk om de beste accommodatie te zoeken, maar helaas heeft geen enkele accommodatie 100% goede recenties, dus er is altijd wel wat te klagen. Als iets goed genoeg is, dan boek je en ben je ervan af en kan de voorpret beginnen. Mocht je daar niet goed in zijn, dan kun je ervoor kiezen om de ‘gouden’ accommodaties door Rudi Rides te laten zoeken in je op maat vakantie.

Onderzoek: gebruik Google en Boeken slim

Tip 5: gebruik de sorteer- en filteropties in Boeken

Veel hotels en B&Bs ontkomen niet aan Boeken (helaas). Boeken heeft een systeem dat werkt, en daar komt een groot percentage van de vakantiegangers op af, en daarom heeft Boeken een groot aanbod. Daarom is het handig voor de eerste zoektocht op Boeken te doen. Filter op prijs, cijfer, afstand tot centrum, en enkele zaken die je wenst te hebben (ontbijt, wifi of parkeerplaats bijvoorbeeld). Schrijf twee of drie accommodaties op die uit je onderzoek zijn gekomen (niet meer).

Tip 6: exploreer de kleine rode stipjes in Google Maps

De andere optie om accommodaties te vinden is via Google Maps. Een zoekterm kan bijvoorbeeld zijn ‘B&B’ + stad. De uitkomst kan zijn zoals hieronder weergegeven. Als je de buurt weet waar je wilt zitten, kun je desnoods iets verder inzoomen. Dan wordt alles zichtbaar. Op Google Maps is het ook mogelijk om te betalen om groter weergegeven te worden als je ervoor betaalt. Dat betekent niet dat de ‘nietszeggende’ kleine rode stipjes minder zijn. Ze betalen alleen minder of niets aan Google. Klik een paar stipjes aan en schrijf naam + adres + telefoonnummer op. Doe dit voor een stuk of 5 accommodaties: dit omdat veel rode stipjes maar 1 kamer verhuren bijvoorbeeld. Daarom is de kans groot dat die al verhuurd zijn. Anders gezegd is de succesrate laag.

Als je op B&Bs zoekt in Google maps zie je grote betaalde labels en kleine rode stippen

Tip 7: bekijk Google street view

De ligging van een B&B kan niet goed in tekst worden uitgedrukt. Vaak lees je: rustige ligging, op derde verdieping, of eigen ingang. Gelukkig is Google met de auto overal geweest en heeft de foto’s in ‘Streetview’ gezet. Zo kwam ik er laatst achter dat ik een B&B toch niet ging boeken omdat er langs de weg geen stoep was en het zo onmogelijk maakte voor gasten om een wandeling naar het centrum te maken.

Tip 8: bekijk specifieke reviews

Soms is een gemiddelde review iets lager dan je mag verwachten, maar dan weet je niet waar het aan ligt. Zowel op Boeken als op Google kun je filteren op reviews. Soms (nee eigenlijk heel vaak) in Italië is de WiFi heel slecht en dat brengt een gemiddelde naar beneden. Ik vind dat niet erg, dus zolang het ontbijt en de service hoger dan een 9 is, dan maak ik mij geen zorgen en kan ik met gerust hart boeken.

Als het ontbijt een 9+ is en er zo uitziet, dan kan ik met een gerust hart boeken

Met tip 5 t/m 8 heb je hopelijk jouw vakantiebestemming gevonden. Dan kun je nu gaan boeken met de volgende tips.

Contact leggen: telefoonnummers zijn king

Tip 9: Zoek de telefoonnummers op Google maps

Hoe vaak bekijk je je e-mail en hoe vaak gebruik je je telefoon? Inderdaad, daarom heb je een telefoonnummer nodig voor een snelle boeking. Bij Boeken geven ze geen contactgegevens (behalve adres), want anders zou je zelf de boeking misschien maken. Daarom laat ik zien hoe dit op een andere manier gaat. Bijna altijd vind je een telefoonnummer bij de contactgegevens op Google maps. Anders kun je de naam + stad van de accommodatie als zoekterm in google geven en hopelijk heeft de accommodatie dan een eigen website (meestal wel).

Contactgegevens van een B&B om te gebruiken tijdens het boeken van jouw droomvakantie
Het telefoonnummer staat bij de meeste accommodaties bij de contactgegevens op Google. Vergeet niet het landnummer toe te voegen

Tip 10: Zoek het telefoonnummer op de Facebookpagina

Heb je het telefoonnummer niet in Google Maps of op de website kunnen vinden? Kijk dan of ze te vinden zijn op Facebook. In Italië is het heel gangbaar om via WhatsApp te praten met de B&B-eigenaren. Zo maak je het nog iets persoonlijker: je ziet iemands profielfoto en je hebt een echt gesprek. Helaas wordt er niet zoveel Engels gesproken in Italië: je zult dan Google Translate in moeten zetten. Houd het dan wel kort en zeg dat je Google Translate gebruikt en geen Italiaans spreekt, anders word je verrast met razendvlugge spraakberichten waar je niks mee kunt.

Het boeken en bevestigen

Tip 11: Zoek de echte website van de accommodatie

Er zijn nog talloze kleinere boekingswebsites waar je op kunt boeken. Dus mocht je de naam van de B&B googelen dan moet je goed kijken of een zoekresultaat wel de echte website past. Hieronder geef ik vier aanwijzingen hoe je een echte website kunt herkennen en daarna geef ik voorbeelden.

Hoe herken je de echte website?

 1. De echte website heeft alleen maar de hotel/B&B naam als URL
 2. De website is geen subdomein: het heeft geen extra punten na het begin (‘https://’) en het eind (.it/.com/.nl)
 3. De echte website heeft alleen ‘hotel’ in de URL als dat onderdeel van de accommodatienaam is
 4. De website naam is in dezelfde taal als het land waar de accommodatie is
Voorbeeld 1: B&B Murex in Bari, Italië (onderdeel van Zuid-Italië vakantie)
 • myboutiquehotel.com/en/bnb-murex-bari (Voldoet niet aan 1, 3 en 4)
 • bb-murex.barihotelspage.com/nl/ (Voldoet niet aan 2, 3 en 4)
 • planetofhotels.com/nl/italie/bari/bb-murex (Voldoet niet aan 1. 3 en 4)

Echte website: https://www.murexbnb.com/

Een zoekopdracht in Google van B&B Murex zonder de echte website (murexbnb.com)
Voorbeeld 2: Hotel La Pinede in Ajaccio, Corsica (onderdeel Corsica vakantie)
 • https://www.france-hotel-guide.com/en/24949-hotel-la-pinede-ajaccio-en.php (Voldoet niet aan 4)
 • https://www.vakantiediscounter.be/frankrijk/corsica/ajaccio/hotel_la_pinede_ajaccio (Voldoet niet aan 4)
 • http://la-pinede.ajaccio.hotels-corsica.net/ (Voldoet niet aan 2 en 3)

Echte website: https://www.la-pinede.com/

Tip 12: De beller is sneller: bel de accommodatie

Hoe je het beste direct kunt reserveren kom je achter door te bellen. Niet altijd wordt er Engels gesproken, dus dat kan lastig zijn als je de taal niet spreekt, maar meestal kunnen ze je een klein beetje op weg helpen. Nu kun je ook je vragen stellen voor jouw specifieke verblijf. Wat zijn jouw specifieke wensen waar je nog geen antwoord op hebt?

Tip 13: Bevestig je reservering per mail en WhatsApp

Heel fijn dat het bellen zo snel is gegaan, maar dan rest nog één stap, en dat is alles zwart op wit krijgen. Juist omdat je misschien een reservering buiten de gebaande paden hebt gemaakt – met de beste prijs uiteraard – kan de B&B eigenaar nog wel eens chaotisch zijn en datums niet blokkeren. Dit heb ik ook al een aantal keren meegemaakt (maar door een aantal fail-safe mechanismes heeft dat geen gevolgen gehad). Stuur daarom een mail en appje met de volgende zaken:

Dit hebben we afgesproken kun je dat bevestigen?

 1. Aankomst: aankomstdatum
 2. Vertrek/Check-out: vertrekdatum
 3. Aantal nachten: aantal nachten
 4. Aantal kamers: X
 5. Kamertype: 1x kamertype 1, 1x kamertype 2
 6. Aantal personen: aantal personen
 7. Extra’s: bewaakte fietsenstalling (gratis)
 8. Extra’s: gratis annulering / babybedje / etc.

De totale prijs is XX euro. Ik betaal aanbetaling XX euro op rekening XX om dit te bevestigen, nadat je akkoord hebt gegeven. De rest betaal ik bij aankomst.

Uiteraard hoef je dit niet te doen als de ‘echte’ website ook een boekingsportaal heeft en ze geen telefonische boekingen accepteren (meestal het geval bij iets grotere accommodaties).

Nu jij! Boek jouw droomvakantie

Met dit uitvoerige stappenplan en 13 handige tips kun jij je accommodaties boeken als een pro. Toch liever laten doen? Bekijk dan de mogelijkheden voor een op maat vakantie van Rudi Rides. Mocht je nog aanvullingen hebben, laat het dan graag weten. Ik weet ook nog niet alles en leer graag meer!