Wat is jouw fietsniveau?

kind_op_fiets_in_de_bossen_in_de

Dit is een verouderde blog, maar dat betekent niet dat er geen nuttige informatie in staat. Tegenwoordig is er bij alle tochten een gemiddelde snelheid van 27/28 km per uur (gemeten op vlak), en afhankelijk van de hoogtemeters bepalen we samen welke vakantie geschikt is voor jou.

De fietstochten van Rudi Rides zijn ingedeeld op drie niveaus: 1. Easy-rider, 2. Liefhebber en 3. Fietsfanaat. Hoe deze niveaus te interpreteren? Daar zal ik wat meer over vertellen in deze blog.
Voordat je verder gaat met lezen raad ik je aan om eerst de test ‘bepaal je fietsniveau’ te doen (er is geen test meer). Dit geeft binnen 1 minuut antwoord op de vraag: op welk van de drie niveaus word ik ingedeeld volgens Rudi Rides? Lees daarna hieronder verder.

Frequentie

In de test gaan we ten eerste in op de frequentie van je ritten. Dit gebruiken we bewust al kun je er niet direct iets uit afleiden. Dit zegt hoe hoog fietsen bij jou is geprioriteerd.

Als je maximaal 1x per week fietst dan doe je vaker iets anders. Of dit nu werken, Netflixen of een andere sport is maakt niet zoveel uit (stiekem maakt het toch uit, maar daar doen we in de test niks mee). Dit is een antwoord dat het best past bij een easy-rider. Als beginner ben je vaak een easy rider: je fietst niet direct meerdere keren per week, omdat je rustig je conditie opbouwt. Maar ook als je al jarenlang 1x per week fietst val je onder de categorie easy-rider. Het heeft voor jou dan niet de hoogste prioriteit, maar je kan die ene keer nog steeds fantastisch vinden. Dat is helemaal prima, want ook voor deze categorie zijn er komend jaar fietsreizen.

Als je 2x per week fietst dan heb je het ritme goed te pakken. Dan maak je tijd om te gaan fietsen: of dat nu ‘s avonds is of in het weekend. Als dit het geval is dan noem ik je een liefhebber. Dit betekent niet dat een beginner geen liefhebber van het fietsen kan zijn, want dat is hopelijk wel zo ;).

Als je 3x of vaker de fiets pakt in de week dan ben je in mijn ogen echt een fietsfanaat. Je laat je meestal niet tegenhouden door bijvoorbeeld regen. Dus daag de weer-apps uit en fiets deze week een extra droge ronde.

Klimervaring

Als tweede vraag ik iets over de klimervaring die je hebt. In veel van mijn buitenlandse reizen is de dichtheid van heuvels hoger dan in Nederland. Wat een verrassing. Waar je in Nederland moeite moet doen om meer dan 500 hoogtemeters te scoren in 100 kilometer, kan dit in het buitenland al binnen 5 kilometer gerealiseerd zijn. Dat is om precies te zijn een klim met een helling van 10%. Als je hier nog geen ervaring mee hebt, dan raad ik aan om een easy-rider reis uit te kiezen. Maar er zijn een paar uitzonderingen: als jij regelmatig gran fondo’s fietst (zie volgende vraag) of doe jij een andere duursport naast het wielrennen, dan is het wellicht mogelijk om ook een liefhebber reis uit te kiezen. Alleen de ervaring leert dat niet de conditie een probleem is, maar wel de gewrichtspijn die kan ontstaan. De druk op je knieën is namelijk veel hoger dan op vlak terrein en hierdoor ontstaat veel sneller overbelasting wat tot kniepijn leidt.

Afstand

Bij de reizen van Rudi Rides is de afstand die je fietst ook belangrijk. Als je alleen maar ritten van 50km fietst is het niet verstandig om op reis een paar dagen lang 75km te gaan fietsen. Als je standaard 50km of minder fietst dan valt dat onder niveau ‘easy-rider’. Als je ook regelmatig gran fondo’s (100km) fietst, dan past dat bij het niveau van liefhebber. Een liefhebber gaat iets verder weg en dus iets meer avontuur dan de ‘standaard’ rondes vanaf je standplaats. Dit betekent niet dat er geen mooie routes zijn van 50-60km. Die zijn er zeker wel! Mijn favoriete ronde van 50-60km gaat vanuit Utrecht richting Oudewater langs het prachtige water ‘Lange Linschoten’. Vooral in april/mei is dit met bloesems een feest om te fietsen. Verder fiets ik ritten van 30-50km als ik minder tijd heb of als het snel donker wordt, zoals in deze periode van het jaar. Dus ja: pak je fiets als het kan, maar voor de liefhebber avonturen van Rudi Rides moet je echt af en toe gran fondo’s hebben gefietst.

Fiets je ook wel eens 150km? En ben je een echte fietsmachine wiens leven om het fietsen draait? Dan val je in de categorie fietsfanaat.

Conclusie

Rudi Rides fietsniveaus zijn gebaseerd op drie punten: frequentie, klimervaring en afstand. Nu denk je misschien: waarom is snelheid geen factor? Hier is bewust voor gekozen, omdat gemiddelde snelheid bij reizen met Rudi Rides geen rol speelt. Het gaat om ontspannen fietsen, samen uit en ook samen thuis. Het maakt alleen uit of je het überhaupt vol kunt houden qua afstand en frequentie dat je normaliter fietst. En natuurlijk of het wel verstandig is voor je lichaam. Zo proberen wij jouw grenzen aan te geven door jou de reis te laten kiezen die het best bij je past. Natuurlijk zijn deze drie vragen niet sluitend voor 100% van de fietsers. Er zijn immers 600.000 mensen met een racefiets in Nederland. Plus je niveau hoeft niet het hele jaar door hetzelfde te zijn. In het begin van het fietsseizoen (maart/april) zal ik dus meer easy-rider & liefhebber weekenden en reizen aanbieden, en verderop (augustus/september) in het jaar ook fietsfanaten activiteiten.

Mocht je vragen hebben over je niveau: bel, mail of direct message naar Rudi Rides en je krijgt snel antwoord.