Begint het seizoen met deze 8 heerlijke fietsroutes

legeweg-tractor-Loosdrecht

Wauw! De donkerste periode dit jaar is achter de rug. Nu begint het fietsseizoen ook in Nederland weer. Sommigen hebben binnen gefietst, sommigen bleven buiten fietsen: op de racefiets, de gravelfiets of MTB. Weer anderen zagen hun heil in andere sporten: hardlopen, schaatsen of bootcampen. Mocht je afgelopen tijd minder sportief bezig zijn geweest, dan denk je nu wellicht: ja ik wil weer naar buiten, maak mij klaar voor het nieuwe fietsseizoen! Lees dan gauw verder om weer fresh op de racefiets te stappen met wat mooie routes.

Wat als je een paar maanden niet gefietst heb?

Voor je lichaam

Het hangt er vanaf of je niks hebt gedaan, of dat je ook andere sporten bent blijven doen. Mijn tip was om minimaal 1x per week te blijven fietsen en hopelijk is dat jou ook gelukt. Is dat niet zo? Geen nood. Daarvoor zijn deze maanden ideaal: aan het eind van de dag zit net een uurtje waarop je na werktijd kunt fietsen. Dit zijn ideale rondjes om weer in het ritme te komen. Doe dit 2x per week.

Het blijft steeds langer licht

En hoe langer het weer licht blijft, hoe meer je aan kunt. Nu kun je al tot 18:15 ongeveer kunt fietsen. Maar over 3 weken is dit al 18:45, ideaal dus voor een ronde van 1,5 uur. Na deze opwarmperiode kun je ook in het weekend langere ritten gaan maken. En hoe mooi is het om dat samen met Rudi Rides te doen op en rond de Posbank, of in Zuid-Limburg (voor de echte klimmers)?

Voor je fiets

Misschien heb je een aantal ritten in minder mooi weer gemaakt en is je ketting onderhevig geweest aan de elementen. Zorg dan dat je remmen nog voldoende werken, en dat de ketting weer soepel loopt. De banden kunnen poreus geworden zijn als ze in een niet verwarmde schuur hebben gestaan. Pomp daarom de avond voordat je gaat fietsen de banden op, en kijk de ochtend erna hoe hard ze zijn: leeggelopen? Vervang dan preventief de binnenbanden. Dit is zo gepiept! Check ook deze 5 tips voor algemeen duurzaam gebruik van je fiets.

Welke fietsroutes passen bij het begin van het seizoen?

Selectie Utrecht

In het midden van het land kun je alle kanten op. In het Noord-Westen: langs de Vecht en de Meije, in het Noord-Oosten door het bos bij Lage Vuursche, in het Zuid-Westen Linschoten en de Hollandsche IJssel, en in het Zuid-Oosten natuurlijk de Utrechtse Heuvelrug. Hieronder zijn de mogelijke routes. De meeste zijn rond de 50 kilometer. Wil je de GPX bestanden ontvangen, dan laat het mij vooral weten.

Route van Utrecht naar Breukelen en via Wilnis naar Utrecht 75 kilometer
Route van 75 kilometer naar Breukelen, Wilnis en Bodegraven
Route van 50 kilometer van Utrecht naar Oudewater via Woerden en terug via IJsselstein
Route naar Woerden, Oudewater en terug via Montfoort en IJsselstein
Fietsroute van 50 kilometer van Utrecht naar Soest door Soesterduinen
Richting Soest via Soesterduinen en de vliegbasis
Route van 50 kilometer via Ruiterberg vanuit Utrecht. Zeist, Maarn en Driebergen.
Naar de Ruiterberg vlakbij Doorn

Fietsroutes buiten Utrecht

Buiten Utrecht valt ook genoeg te beleven. Hieronder wat gebieden om uit te proberen. Met zowel in de randstad (Amsterdam, Den Haag) als in het glooiende oosten (Holterberg, Posbank). Er is natuurlijk nog veel meer, maar hopelijk geeft dit wat inspiratie om 1,5 uur de fiets te pakken en de mooie lentezon op te zoeken.

Route van 70 kilometer vanuit Amsterdam via Haarlem naar Zandvoort
Amsterdam, Haarlem en Zandvoort
Route van Den Haag naar Noordwijk en via de duinen naar Leiden
Den Haag, Noordwijk, Wassenaar en Scheveningen
Route vanuit Nijverdal over de Holterberg en Rijssenseberg
Nijverdal – Holterberg – Rijssen
Route van Arnhem via Rheden en de Posbank en de Italiaanse weg
Arnhem en de Posbank

Een fietsdoel vroeg in het seizoen?

Hebben jullie er al zin in? Of hebben jullie nog moeite om de fiets te pakken. Bij Rudi Rides snappen we dat in deze maanden. Daar hebben we iets op gevonden: een fietsdoel vroeg in het seizoen. Een weekend weg met mooie tochten op zaterdag en zondag. Op rustig tempo, zodat het ontspannen blijft voor iedereen. Dit jaar is er de keus uit een weekenden op de Posbank en in Zuid-Limburg staan uiteraard wel online. Wees er snel bij voordat ze vol zitten. Zie ik jou snel op de fiets?

Ideaal om het seizoen op de fiets te beginnen in Limburg met een groep fietsliefhebbers
Groep fietsers in het Limburgse heuvelland in het voorjaar: ideaal om ontspannen je seizoen te starten