2 meest voorkomende GPX fouten snel herstellen

GPX2Broutes2Bgeopend2Bin2Btekstv (1)

Wat is een GPX bestand?

Het fietsen gaat voor mij, en hopelijk ook voor jullie, voornamelijk om het buiten zijn in de natuur, genieten van de vrijheid, en ontspanning en rust te vinden. Alleen veel mensen houden er ook van om van alles bij te houden in de vorm van kilometers, hoogtemeters, hartslag, vermogen en cadans. Het resultaat van al die data is een mooie GPX-file.

Waar vind ik een GPX bestand terug?

Deze kun je handmatig uploaden, of wordt vanaf je Wahoo, Garmin, Fitbit of Apple watch automatisch geüpload naar Strava. Mocht je geen Strava gebruiken, maar wel je activiteiten in een andere tool bijhouden, dan kun je de GPX bestanden daar ook in terugvinden. Deze bestanden zijn universeel, dus het maakt niet uit waar je ze vandaan haalt.

Veelvoorkomende problemen met GPX bestanden

Nu heb je wel eens dat je GPX bestand niet representatief is voor jouw activiteit. Dan kun je dat laten zitten, of je kunt de fout simpel herstellen. De meestvoorkomende fouten en hun oplossing zet ik hier voor je op een rij. Disclaimer: het verwijderen van routes uit Strava betekent dat je al je kudo’s, reacties en foto’s verliest. Dit kan vervelende psychologische bijwerkingen hebben. Tip: zet je activiteit bij een fout in je GPX file(s) op privé, volg dan dit stappenplan, en publiceer vervolgens je juiste activiteit. En anders: je kunt niet alles in het leven hebben…

Fout 1: 2 losse GPX bestanden van 1 fietsrit

Als je batterij van je fietscomputer halverwege leeg is, en je zet daarna maar je telefoon aan om de tweede helft op te nemen dan zit je met twee losse activiteiten in plaats van één volledige. Ook als je per ongeluk je activiteit al opslaat (gebeurt mij vaak op de Garmin), dan moet je weer een nieuwe rit starten. Het resultaat is hetzelfde: twee losse GPX bestanden. Op mijn laatste dag (25-09-2021, Giorno 5) in de Italiaanse Alpen had ik dat. Dit zal wellicht de vermoeidheid zijn. In dit blog ga ik het resultaat – namelijk Giorno 5.1 en Giorno 5.2 – van deze dag als voorbeeld gebruiken (zie Figuur).

Twee routes in Strava die moeten worden samengevoegd met behulp van een GPX tool
Voorbeeld van twee routes in Strava die samengevoegd gaan worden

Stappenplan om Fout 1 te herstellen

1. Ritten uploaden

Zorg dat de ritten vanaf je fietscomputer of telefoon geüpload zijn in de tool naar keuze (hier gebruik ik Strava).

2. Exporteren

Exporteer dan de GPX-bestanden van deze twee ritten. Hernoem ze dan. Bijvoorbeeld: “deel 1 route 6 mei” en “deel 2 route 6 mei”. Zet ze ergens neer waar je de bestanden terug kunt vinden.

3. Beide GPX bestanden in text editor openen

Open nu een text editor naar keus (maar niet Word want die wil het graag opslaan als .docx bestand en je wilt het weer opslaan als .gpx). Op een Mac heet dit ook ‘text editor’. Voor Windows heb je Opmerkingpad++ bijvoorbeeld. Zelf gebruik ik Sublime text (zie screenshot hieronder). En open dan beide GPX bestanden.

4. Niet in paniek raken

Raak na het openen niet in paniek van alle tekens, maar zorg er wel voor dat je niet per ongeluk wijzigingen aanbrengt.

5. Selecteer “tracksegment” deel in tweede GPX bestand

Selecteer nu in je tweede GPX bestand het volgende: meestal vanaf regel 9 (zie afbeelding) die begint met <trkseg> tot op de derde regel van onder die eindigt met </trkseg>. Dit staat voor “tracksegment”. Een deel van de gehele route dus.

GPX bestand geopend in een text editor Sublime text
Selecteer vanaf regel 9 die begint met <trkseg>

6. Plak dit deel in eerste bestand na </trkseg>

Plak de selecteerde regels uit het tweede bestand in het eerste bestand op de plek na , wederom op de derde regel van onderen. Sla de file op met een nieuwe naam. Bijvoorbeeld “totaal route 6 mei”.

7. Verwijder originele files in Strava en vervang door nieuwe

Ga terug naar Strava (of andere tool naar keuze). Verwijder de originele twee ‘delen’ van de route (let nogmaals op bovengenoemde disclaimer bij verwijderen van bestanden). En doe een handmatige upload via een bestand. Wijzig nog even de titel en: voilà: zie het resultaat hieronder.

Strava screenshot van een activiteit
Het resultaat in Strava: dat ziet er, ondanks het ontbreken van kudo’s, toch mooier uit dan twee halve ritten.

Fout 2: GPS signaal is niet goed vastgesteld voor deel van de route

Dit lijkt misschien als een niet oplosbaar probleem, maar het kan zeker opgelost worden. Alleen vergt het iets meer moeite om te herstellen. Door in het GPX-bestand de foute GPS-coördinaten te verwijderen, en handmatig het goede deel van de route toe te voegen. Hierbij upload je het GPX-bestand in deze online tool.

Welk deel van de route heeft geen GPS signaal?

Het begin, het midden of het eind van de route kan een fout GPS signaal hebben gehad. Hiervoor volg je elk een verschillend stappenplan. Ik gebruik tijdens de uitleg mijn kerstrit toen ik in Groningen was. Daar kreeg ik pas na een uur het goede GPS signaal. Of het aan de kou lag, de kerst of het deel van het land zullen we nooit weten. Over deze route heb hier al eerder geschreven in dit blog.

Fout 2.1: Begin van de route heeft geen goed GPS signaal

  1. Na inladen in de GPX-studie verander je de richting van de route (vind hiervoor de twee pijltjes onder elkaar in tegengestelde richting)
  2. Dan voeg je handmatig de punten toe tot het beginpunt. Je kunt kiezen of je de gemiddelde snelheid behoudt van je goede GPS stuk, of dat je het origineel gebruikt. Ik probeer het origineel aan te houden, immers: mijn begintijd en aantal kilometers kloppen nog (vanwege o.a. mijn snelheidsmeter).
  3. Na toevoegen van je stuk heb je weer de originele afstand. Druk je op het vinkje. En draai je de route voor de tweede keer om. Nu kun je de route exporteren.
  4. Daarna upload je deze in Strava (handmatig activiteit uploaden via GPX file). Je moet wel eerst je oude verwijderen omdat je anders problemen krijgt met de unieke ID (let weer op de disclaimer aan het begin van dit artikel)
Screenshot van kaart met GPS route uit Strava met een foutief GPS signaal aan het begin van de route
Screenshot 1: weergave van de kaart voor aanpassing GPX-bestand
Screenshot van GPS fietsroute in GPX studio
Screenshot 2: weergave van de kaart na aanpassing GPX-bestand
Screenshot van sensorgegevens van activiteit uit Strava voor aanpassing GPX bestand
Screenshot 3: weergave sensorgegevens voor aanpassing GPX bestand
Sensorgegevens van activiteit op Strava na aanpassing in GPX bestand
Screenshot 4: weergave sensorgegevens na aanpassing GPX bestand

Fout 2.2 Eind van de route heeft geen goed GPS signaal

Volg alle stappen van voorgaande uitleg, behalve het omdraaien van de route (stap 1 en stap 3)

Fout 2.3 Midden van de route heeft geen goed GPS signaal

Ik weet niet hoe je dit voor elkaar krijgt, misschien als je door de echte middle of nowhere fietst, maar ook dit is eenvoudig op te lossen.

1. Split route aan begin fout GPS signaal

Je selecteert de ingeladen route in gpx.studio en klikt op het laatste trackpoint aan het begin van de route dat een goed GPS coördinaat heeft. Je krijgt dan een popup te zien met de opties: 1) Split here, 2) Begint loop here, 3) Verwijder point. Kies optie 1: Split here. Het tweede deel van de route wordt nu blauw.

Pop up van GPS studio die aangeeft om route hier te splitsen of een loop te creëren
Kies voor de optie met de schaar: “Split here”

2. Split route aan eind fout GPS signaal

Selecteer de blauwe route. Selecteer dan het eerste trackpoint dat weer een goed GPS coördinaat heeft. Doe hier hetzelfde als in stap 1 en kies weer optie 1: split here. Het derde deel van de route wordt nu groen.

3. Verwijder middenstuk met fout GPS signaal

Verwijder de blauwe route met de foute GPS punten door dit te selecteren en dan de prullenbak te kiezen helemaal links. Nu heb je twee losse routes zonder middenstuk.

4. Voeg handmatig middenstuk toe

Selecteer nu de eerste, oranje route. Kies het pijltje om punten toe te voegen en voeg nu de route toe die je gefietst hebt. Laat deze route helemaal lopen tot aan het begin van de groene route. Als het goed is klopt ook nu de totale afstand weer die je gefietst hebt.

5. Exporteer bestand

Exporteer nu dit bestand (zie balk bovenaan) en vergeet niet om de optie “Merge all traces” aan te zetten.

Screenshot GPX studio pop up om merge all tracks aan te vinken
Merge all traces / tracks aanvinken om de juiste gegevens geëxporteerd te krijgen

Conclusie

Kind kan de was doen? Jazeker. Heb je nog vragen of kom je er niet helemaal uit. Laat het dan weten en neem contact op :). Je kan mij bereiken op [email protected].