Trainen voor Puglia met Rudi Rides: 1e vakantie op racefiets

Fietser houdt MTB omhoog in Rome

Introductie

Stel je wilt een week fietsen met Rudi Rides in Italië. Dat is best een uitdaging. De fietsvakantie van kust tot kust (van Puglia naar de Amalfikust) betekent 500 kilometer fietsen en meer dan 6000hm in een week. Daar moet best wat voor getraind worden. Als je zo ervaren bent als José en Italië & Puglia ook goed kent met de mountainbike dan is het erg goed te doen. In dit blog vertelt zij kort over haar relatie met Puglia en ervaring met tochten (vooral op de MTB).

Kennismaken met Rudi Rides: José Braakman

Liefhebber van fietsen en van Italië

Het is alweer enige tijd geleden dat mijn oog viel op de sociale media berichten van Rudi Rides, en dan specifiek op de fietsvakantie die start in Puglia en eindigt via de Amalfikust in Napels. Vanaf dat moment ben ik zijn bedrijf gaan volgen, omdat ik fan ben van Italië, en al helemaal van de regio Puglia. Rudi moest nog even wachten, want mijn fietskalender was ruim een jaar vooruit gepland. Ik ben echt een liefhebber van fietsen, zowel op de racefiets als de mountainbike en daarom staan er elk jaar meerdere vakanties gepland. Uiteindelijk was Rudi Rides op de racefiets in september 2023 aan de beurt. Hier heb me in januari voor ingeschreven om zeker te zijn van een plek.

Fietser met mountainbike in Rome op een groot plein
José na het uitfietsen van één van haar fietsvakanties in Italië: dit keer van Pisa naar Rome op de mountainbike.

Mijn persoonlijke band met Puglia

De regio Zuid-Italië, en dan specifiek de regio tussen Bari (Adriatische kust) en Napels (Tyrreense zee), is voor mij geen onbekende regio. In deze regio staan al decennia lang windmolens van het West-Friese bedrijf waar ik voor werk: Wind Energy Solutions. De werkgerelateerde bezoeken in Zuid-Italië worden, indien mogelijk, gecombineerd met een mountainbike-excursie met een lokale gids.

Gargano en Bisceglie

Zo fietsten we al een paar keer door Gargano National Park, de agrarische regio ter hoogte van Bari en Bisceglie, en rond Lago di Varano. Zo ben ik al goed bekend met het verkeer in Zuid-Italië (wat er overigens bijna niet is), het eten (ik kan niet wachten!), de gastvrijheid (nog warmer dan het weer) en de kwaliteit van het wegdek (iets minder goed dan in Nederland).

Lokale Italiaanse gids met fietsers in Bisceglie, Puglia
José tijdens een excursie met een lokale Italiaanse gids in Bisceglie
Op de mountainbike door Gargano nationaal park
Op de mountainbike crossen door Gargano Nationaal Park

Mijn ervaring met meerdaagse fietsvakanties

In Nederland

Ik heb al heel wat ervaring met meerdaagse trips in binnen en buitenland. Zo reed ik al eerder lange afstanden:

  • MTB: Van Maastricht naar Heiloo (200+km)
  • MTB: Maastricht naar Groningen (250+km)
  • Racefiets: Elfstedentocht in 2 dagen (235km)
Fietser bij plaatsnaambord Warkum tijdens de elfstedentocht op de fiets
Op de fiets tijdens mijn tweedaagse elfstedentocht op de fiets in 2022

In het buitenland

In het buitenland reed ik onder andere de volgende tochten:

  • De Pelgrimsroute “Via Francigena” van Pisa naar Rome (Italië)
  • Adriatico-Tyreno van Ancona naar Orbetello (Italië)
  • Het Alp Adria fietspad van Karinthië (Oostenrijk) naar de Adriatische kust (Italië) (400km)
  • Meerdaagse tocht in Sardinië
Twee fietsers tijdens een meerdaagse mountainbiketocht op Sardinië
José tijdens een mountainbike tocht op Sardinië

De eerste keer op de racefiets

De vakantie van Puglia naar Napels in september wordt mijn eerste buitenlandse reis met de racefiets. Alhoewel technisch gezien niet: met de Mergel Heuvelland tweedaagse reed ik door België. Afijn: dus voor het eerst een meerdaagse ervaring met racefiets in het buitenland, en dan ook nog met veel hoogtemeters (1200hm per dag). Heel eerlijk, ik vind het spannend. Hoe gaat het met de racefiets in het vliegtuig (heel goed zo blijkt, zeker na de service in Bari met in elkaar zetten), hoe gaat het klimmen, en vooral het dalen op de racefiets (de ervaringen van andere deelnemers zorgen voor veel vertrouwen)? Boven het onzekere uit, heb ik er heel veel zin in 😊.

Training in Nederland

Soort trainingen op de fiets

Voor de meerdaagse reis met stevig kilometers en hoogtemeters wil ik goed getraind zijn. Ik stap daarom (extra) vaak op de fiets. Rij ritjes en tochten op zowel de mountainbike als op de racefiets. De ritjes op mountainbike zie ik als interval training, de ritten op de racefiets als duurtraining, want de tochten in Italië zijn 90km en dat betekent 5 uur op de fiets zitten!

Dutch mountains

Afstand en kracht kunnen we in het Noord Hollandse goed trainen. We hebben diverse MTB-parcoursen voor intervaltraining. Plus: we hebben heel veel polderwegen om afstanden te rijden. Door het open karakter van het polderlandschap hebben we nog iets… de wind. Deze wind is als de Dutch mountains. Het lange afstanden in open polder tegenwind fietsen, voelt als een klimtraining 😉.

Fietsers op een Dijk in de Flevopolder op bewolkte dag
Tegen de wind in fietsen betekent de ‘Dutch mountains’ trotseren

Een trainingsronde uitgelicht: van ‘Kust naar kust’

Mooi weer, werk dat tot de volgende dag kan wachten… tijd om een “gran fondo” te maken. Ik besluit een (solo) rit van kust naar kust te rijden in Nederland. Een mooie training voor de trip van de kust bij Bari naar de kust in Napels. 

Richting van het rondje

Wonend het midden van de provincie Noord Holland, besluit ik eerst richting de Noordzeekust te fietsen , om vervolgens de provincie door midden te ‘snijden’ en naar de IJsselmeerkust te rijden. Van daaruit reed ik tegenwind weer naar huis. Resultaat, een goede duurtraining, en een mooie 100+ kilometer rit op de teller. Een heuse “Gran Fondo”.

Mogelijke fietsroute in Noord-Holland op een kaart van kust naar kust
Zo fiets je in Nederland van kust naar kust. Wil je deze route ook proberen? Stuur dan een mailtje naar Rudi Rides
De kust in Nederland met een stuur van een racefiets en een fietscomputer
Daar zijn we dan aan de kust In Nederland
Een smal onverhard fietspad met Nederlandse blauwe lucht en kleine wolken
Onverhard fietspad langs de kust bij Medemblik
Windmolen in Nederlands landschap met racefiets stuur op voorgrond
Geen WOS windmolen, maar een mooie Hollandse molen op mijn trainingsrondje van kust tot kust

Fietsen met Rudi Rides

Wil jij ook net als José mee naar Zuid-Italië of ben je benieuwd hoe jij voor een fietsvakantie moet trainen? Neem dan contact op met Rudi Rides. Met een netwerk van fietscoaches en professionals die trainingsschema’s maken, en daarnaast voedingsspecialisten kom jij goed voorbereid aan de start!

Meer weten?

Abonneer je op de nieuwsbrief, of bekijk gelijk alle fietsvakanties. Tot snel op een van de vakanties!