Naar de Franse Alpen? Stel eerst deze 3 vragen

img-61d2f60ee861d05841f25a72

Als je nog nooit naar het buitenland bent geweest om te fietsen, of nooit een berg op hebt gefietst, kan het spannend zijn om in de Franse Alpen te fietsen. Hoe fit moet je zijn? Welke plekken zijn het leukst of makkelijkst om te fietsen? Wanneer is een goede tijd om op vakantie te gaan? In dit blog geef ik tips hoe een fietsvakantie in de Franse Alpen ook voor beginners een geweldige ervaring kan zijn die je je altijd zult herinneren.

Welke fietsvakantie past het best bij jou?

Overal, vanaf Grenoble (Isère) tot aan Nice aan de Côte d’Azur (Alpes-Maritiemes), kun je prachtig fietsen met je racefiets, want de Fransen weten wat goed asfalt is. Hoe je je fietsvakantie inricht hangt af van welk van de drie varianten je kiest.

Variant 1: fietsen van A naar B

Met minimale bepakking of met een hulpauto van hotel naar hotel fietsen. Een mogelijke route van Grenoble naar Nice is 450 kilometer en 10.500 hoogtemeter, inclusief 11 Alpenreuzen😮. Het voordeel van deze variant is dat je overal mag eindigen en dus van ultieme vrijheid kan genieten. Het vergt alleen wel wat meer planning vooraf. Lees meer over deze planning in een andere blog.

Variant 2: je maakt een grote ronde in meerdere dagen

Net als in 1, maar dan eindigen op dezelfde locatie. Het makkelijke hieraan is dat je (bijvoorbeeld) je auto en andere spullen kunt achterlaten op je startlocatie. Best of both worlds! Zo gaan we als je je inschrijft voor het bikepacken in de Franse Alpen in juni.

Variant 3: je hebt één uitvalsbasis

Vanaf één plek fiets je alle verschillende routes. Het fijne hieraan is dat je niet met bepakking hoeft te fietsen, en je hebt geen strakke planning nodig. Handig als het een keer slecht weer is, of als je nog moet herstellen van je vorige rit. Deze optie wordt als fietsvakantie bij Rudi Rides aangeboden. De uitvalsbasis is dan Bourg d’Oisans (Lees hier meer over deze vakantie).

Fietsroutes op een schematische kaart vanaf Bourg d'Oisans naar Col d'Ornon, Col du Solude, Lac du Chambon, Col du Lautaret, Lac du Verney en Col du Glandon
De verschillende richtingen die je op kunt gaan vanaf Bourg d’Oisans

 

Wat is je startlocatie voor de vakantie?

Dit hangt ervan af welke variant je hebt gekozen.

Voor variant 1:

is het belangrijk om te kijken hoe hoog je start in vergelijking met hoe hoog je eindigt. Ook kan er veel verschil zitten in van welke kant je een berg op fietst. Kijk op climbfinder vooral naar het gemiddelde stijgingspercentage en de afstand, maar kijk ook naar het groter geheel. Voorbeeld: Col du Telegraph is veel eenvoudiger te beklimmen vanaf Valloire, dan vanuit St. Michel-de-Maurienne. Echter om in Valloire te komen moet je wel Col du Galibier over.

Fietsers van Rudi Rides bovenop de Col du Galibier in de Franse Alpen
Fietsen op de Col du Galibier is geen straf, maar voel je wel in je kuiten

Voor variant 2:

is het enerzijds belangrijk welk punt van de route het eenvoudigst te bereiken is (met auto of trein), maar anderzijds op welke manier je het meest flexibel bent in je ronde. Kan ik ergens 50km of 2000hm knippen in de route als het wat minder goed weer is of als ik de benen niet heb? Ik zelf bouw het liefst wat buffertijd in, en als ik wat energie over heb dan vind ik altijd nog wel een leuke Col in de buurt. Bijvoorbeeld: in Lanslebourg kun je de Mont Cenis op en neer of in Bourg d’Oisans de Alpe d’Huez.

Voor variant 3:

is het belangrijk of er meerdere leuke rondes in de omgeving te doen zijn en of deze bij jouw niveau passen. Ik zal drie tips geven waar in de Franse Alpen je genoeg variatie in fietsroutes kan vinden voor een week lang fietsen, en ook voor beginnende fietsers toegankelijk voor een mooi avontuur.

Bourg d’Oisans (720m). Dit spreekt natuurlijk voor zich ;). De verschillende routes kun je hier vinden.

St-Jean-de-Maurienne (489m): o.a. Lacets de Montvernier, Col de la Madeleine, ronde met Croix de Fer & Mollard, Col du Telegraph

Barcelonette (1115m): o.a. Col de la Bonette, Col de Vars, Col de la Cayolle, Lac de Serre-Poncon/Col Lebraut

Hoe moet je je voorbereiden met trainen?

Ongetraind elke dag een Alpencol beklimmen is niet te doen. Bovendien wil je naast het fietsen ook kunnen genieten en ontspannen van je vakantie. In mijn reizen onderscheid ik meestal geen niveaus, maar voor het gemak heb ik in de tabel hieronder een overzicht van drie mogelijke niveaus gemaakt. Deze niveaus zijn deels gebaseerd op ervaring, maar meer nog hoeveel tijd je wekelijks besteed aan het fietsen. Fiets je in Nederland 4 uur per week? Dan is een week lang 4 uur per dag fietsen te zwaar, en is 1-2 uur per dag realistischer (dat komt dan uit op 6-12 uur in een week).

Gewoon trainen versus schema trainen

Het is niet zo dat je een ingewikkeld schema met intervallen hoeft te volgen, ook al is dat wel hip de laatste tijd. Het is wel zo dat je moet trainen, in ieder geval consistent en rustig opbouwend week over week. Het liefst train je ook met hoogte, zo merk je wat dit doet met je kuiten. Mocht je willen oefenen met hoogtemeters kun je een weekend mee naar Zuid-Limburg.

Hoeveel moet je trainen?

In plaats van vragen ‘hoeveel moet ik trainen om een bepaalde tocht te fietsen’ draai ik het om: wat is haalbaar om te fietsen met de tijd die ik wekelijks besteed (kan besteden) aan fietsen (zonder andere prioriteiten/doelen in het leven in de weg te zitten)?

Een paar vuistregels:

In een week tijd kan je fysieke belasting maximaal 2 keer zo hoog zijn (in tijdsduur, niet afstand) als in je afgelopen 6 weken. *

Bergkilometers zijn 1,5-2 keer zo zwaar als Nederlandse vlakke kilometers. Dus ben je normaal na 60km moe, dan zal dat nu na 30-40km zijn. Gelukkig is de helft van de tocht ook bergafwaarts ;). *

Luister altijd naar je lichaam en wees flexibel in je ritten en rustdagen, zo voorkom je langdurige, nare blessures.

Tabel met afstanden hoeveel je moet trainen als je op fietsvakantie wilt gaan
Verantwoorde afstand om te fietsen in vakantieweek ten opzichte van training*

*) Deze cijfers zijn een schatting en kunnen afwijken van jouw persoonlijke situatie.

Wat is het beste seizoen om in de Alpen te fietsen?

Het fietsseizoen in de Franse Alpen begint ongeveer eind april. Dan begint het aangename lenteweer en zijn de meeste Alpencols weer open. Het mooie in de lente is dat de toppen in het hooggebergte nog bedekt zijn met sneeuw en dit een extra dimensie geeft aan jouw fietsvakantie. En met 9 zonuren per dag gemiddeld (mei en september), hoef je je nergens zorgen om te maken. Op de hoogste cols kan het nog wel koud zijn, en hier en daar heb je kans op een sneeuwbui, en daarom neemt Rudi Rides je vanaf juni pas mee op fietsvakantie naar de Franse Alpen voor de allerhoogste cols. Dan weten we zeker dat de Col du Galibier open is.

fietsen in rek in de zon, achtergrond besneeuwde bergtoppen
Fietsen staan in de Franse Alpen altijd goed, zo ook hier bij La Meije vlak voor de Col du Lautaret

Hete drukke zomers in de Franse Alpen

De zomers zijn in de Franse Alpen heet. De zonkracht is dan het hoogst en door de vroege zonsopkomst moet je ook extra vroeg op de fiets stappen wil je nog genieten van die koele ochtenden. Daarom raad ik het niet aan om in midden zomer te gaan, met name in juli. Bovendien is het dan druk met fietsers, motor- of autoraces, en andere drukte op de weg die het plezier ontnemen en ook voor gevaarlijke situaties zorgen.

Eind augustus weer rustig

Daarentegen zijn de wegen vanaf eind augustus zo goed als leeg, terwijl het nog steeds perfect fietsweer is. Tot begin oktober kun je nog fietsen, maar daarna wordt het een beetje spannend vanwege de verhoogde kans op neerslag in de vorm van sneeuw, vooral in de hoger gelegen gebieden…

Conclusie

Ik hoop dat ik je enthousiast heb gemaakt om ook een fietsvakantie naar de Franse Alpen te maken. Als je het liefst in een kleine groep (6-8 man) onder begeleiding wil fietsen, schrijf je dan in voor de Rudi Rides fietsvakantie midden juni naar de Franse Alpen (bekijk de routes en afstanden op de reispagina).