Bikepacken: de ultieme paklijst voor 2023

De-zon-schijnt-weer-bewoonde-wereld-scaled

Introductie

In voorgaande blogs heb je gelezen hebt hoe je een bestemming kiest voor het bikepacken en je ook weet hoe je je moet voorbereiden. Hopelijk heb je leuke inspiratie gekregen om te gaan fietsen in Italië, in de Provence, of op Corsica. Nu kan ik je alles vertellen over de paklijst. Want wat neem je mee? Want ja: er gaat geen auto mee die je bagage vervoert. Lees de uitleg van de ultieme paklijst, van imbussleutel tot DEET-spray, hieronder. Of download deze direct hier.

Wat neem je mee op je fiets?

Met slechts een paar tassen op avontuur. Een paar dagen, een week, of langer. Wat neem je dan mee? De paklijst die ik hier uitleg en deel is goed voor elke fietsvakantie die een lange tijd duurt en waarbij je in hotels of B&Bs overnacht. Een deel van je bagage, zoals je fiets-transporthoes, neem je (zoals ik eerder vertelde) niet mee tijdens het bikepacken. Deze laat je achter op je startpunt of stuur je op naar je eindlocatie met de post. Het is belangrijk om selectief te zijn in hoeveel je meeneemt tijdens het bikepacken. Enerzijds vanwege het extra gewicht, maar anderzijds vanwege de (beperkte) ruimte in je tassen aan je racefiets.

Tassen

In het ideale scenario heb je drie fietstassen:

Hoe deze te vullen vertel ik op het eind. Ook kun je de volledige paklijst downloaden op het eind. Eerst zal ik je paklijst per categorie doornemen.

Fiets met bikepacking fietstassen in wijngaard in Italië, Trento, Val d'Adige
Een fiets met twee van de drie genoemde fietstassen: een zadeltas van Topeak (15L) en een Agu Venture frametas (4L).

Categorie: fietskleding

Tijdens het fietsen heb je hopelijk al een kledingset aan, en je hebt een extra set in je bagage. De fietskleding bestaat uit de standaardkleding die je het liefst aan hebt. In mijn geval is dat:

  • een bib-short en shirt van Bioracer
  • sokken van SnelleSokken
  • handschoenen van BBB met Ultragel
  • een koerspetje van Gobik
Mijn favoriete fietsoutfit: Gobik koerspet, BBB Ultra gel fietshandschoenen, Snelle sokken. Alleen ontbreekt hier het gloednieuwe Rudi Rides pak nog!

Categorie: overige uitrusting

Daarnaast draag je natuurlijk een valhelm en heb je fietsschoenen aan. Voor als het iets kouder is, of als er weer of wind is heb ik nog het volgende:

  • Thermoshirt als het echt fris is
  • Een T-shirt (bijv. van Nike Dri Fit)
  • Een windjack dat ook een regenjas is (vanwege het gewicht het liefst gecombineerd)
  • Als het bovenop de berg <10 graden is ook een muts en dichte handschoenen
  • Overschoenen
Extra kleding zoals wind-/regenjack en overschoenen voor vochtige omstandigheden

Categorie: kleding voor na het fietsen

Na het fietsen wil je er comfortabel en warm bij zitten. Ik neem zelf een set kleding mee bestaande uit: T-shirt, trui en (trainings)broek. Aan mijn voeten heb ik warme sokken en slippers (geen teenslippers, anders kun je er niet met sokken in). Als je het snel koud hebt zoals ik, kun je een extra thermoshirt meenemen. Overdag is het op de bestemmingen waar ik heen ga meestal warm genoeg om in korte broek en T-shirt rond te lopen. Extra voordeel is ook dat dan de was snel droogt. Na zonsondergang gaat dit een stuk trager in de bergen.

Close-up fiets poetsen

Categorie: onderhoudsspullen

Als je een week op vakantie bent met de fiets wil je deze natuurlijk kunnen schoonmaken. Wat minimaal nodig is om in ieder geval je ketting, tandwielen schoon te houden is ontvetter & smeermiddel, kleine kettingreiniger en een microvezeldoek. Houd een deel van je microvezeldoek droog om je ketting helemaal droog te maken, of neem een tweede microvezeldoek mee.

Categorie: accessoires

Zorg verder dat je een fietspomp mee hebt, of patronen (waarvan je weet hoe je ze moet gebruiken), een adapter voor een Frans ventiel – gewoon voor de zekerheid, twee extra binnenbanden, bandenlichters, een imbussleutel (om je zadel omhoog en omlaag te zetten tijdens transport, en om je remblokjes te verstellen (zowel velg- als schijfremmen). Ga je echt lang op vakantie, zorg dan ook voor een extra set remblokjes.

Categorie: elektronica

Garmin fietscomputer gaat lang mee, zeker in de spaarstand

Natuurlijk neem je ook een en ander aan elektronica mee. Apparaten gaan tegenwoordig lang mee, zodat je het opladen kan beperken, maar er is veel om op te laden. Ik heb het over: voor- en achterlicht, Garmin fietscomputer, activiteitshorloge, mobiele telefoon, ear phones (niet voor op de fiets!!) en vergeet de e-reader niet. En daarnaast heb je nog meer elektronica met verwisselbare batterijen: een hartslagmeter, cadansmeter en snelheidsmeter. Hier zitten CR3032 batterijen in, en het is wel fijn om er hier 1 of 2 reserve van mee te nemen. Je kunt batterijen ook preventief vervangen als levels laag zijn: de percentages zijn met Garmin in de fietscomputer af te lezen (Alleen als er verbinding is via: Hoofdmenu -> Zoek sensor -> Sensordetails -> Over). Laat je telefoon altijd in verbinding staan met je Garmin (of andere fietscomputer), op deze manier kan de Garmin via de telefoon een SMS bericht sturen aan je in case of emergency (ICE) contacten als je bent gevallen.

Categorie: overig

Als laatste heb je natuurlijk nog spullen die ook mee moeten, zoals je toilettas. Het minimum is een tandenborstel & tandpasta, blokje zeep, zonnebrand, (hand)wasmiddel, medicijnen. Optioneel aan de toilettas toe te voegen: chamois crème, after sun, oordopjes, dagboek en pen. Verder is het handig om een lepel en zakmes bij je te hebben. Tijdens de lunch gebruik ik dit heel vaak. Daarnaast heb ik het in een vorig blog ook gehad over drinktabletten, gelletjes en repen die je al vanuit Nederland kan meenemen als je niet zeker bent dat je hier aan kunt komen in elk dorpje waar je komt.

Wielrenners houden een koffiepauze in de zon in de Franse Alpen nabij de gletsjers van La Meije
Smeer je goed in op de zoveelste zonnige dag in de Alpen vanwege de hoge UV-kracht

De verdeling in de tassen

Zoals gezegd kom ik nog terug op de verdeling tussen zadeltas, frametas en stuurtas. Je zadeltas is het minst toegankelijk tijdens het fietsen. Hier doe je dus zaken in die je de hele dag niet nodig hebt: avondkleding, extra set kleding, toilettas, opladers, e-reader en schoonmaakspullen met je slippers bovenop geknoopt. In je frametas past dan een imbus, binnenband, lichters, fietspomp, portemonnee, en nog een extra kledingstuk: arm-/beenstukken of een windjack. In je stuurtas past ook nog wat extra kleding: een T-shirt of thermoshirt, je lunch en je zakmes en lepel. Als het goed is, heb je zelfs nog een beetje ruimte over. Weet je het niet zeker? Trek er dan een weekend op uit naar vrienden of familie en neem je volledige uitrusting mee.

Paklijst heen- en terugreis

Ik reis altijd met de trein naar mijn startbestemming. Mijn fiets heb ik dan gedemonteerd bij me, in een fietshoes. Daarnaast heb ik de derailleur ook afgeschermd met een zelfgemaakt bubblewrap beschermhoes en de ketting heb ik in een doek gewikkeld om krassen te voorkomen. Daarnaast heb ik in de trein normale schoenen aan en meestal nog een andere outfit dan die ik meeneem op de fiets. Als je nog wil werken in de trein, dan kun je een laptop meenemen. Zorg in ieder geval wel dat je zeker weet dat de tas dan in een veilige opslag komt te staan.

Samengevat

Klinkt dat als do-able? Mijn langste tocht met deze weinige spullen was ruim drie weken. Het enige wat ik op den duur miste waren mijn schoenen, maar verder niks! Download hieronder de volledige lijst, en start met inpakken.

De complete lijst kun je hier downloaden