Zuid-Italië op de fiets? Stel eerst deze 3 vragen!

img-61e91e95299b6c238fd73b79

Op het moment van schrijven had ik al in Noord-Italië in de Orbische Alpen en rondom de mooiste meren gefietst, maar fietsen in Zuid-Italië was een droom voor mij. Eén keer was de eerste keer, en nu is mijn wens uitgegroeid tot de populairste groepsreis van Rudi Rides, die elk jaar in april en september wordt georganiseerd.

Bucketlist: de eerste vakantie naar Zuid-Italië

Zuid-Italië staat al lang op mijn lijst, maar binnenkort gaat het er eindelijk van komen. Ik heb veel onderzoek gedaan naar deze regio en daarom wil ik jullie alvast meenemen in mijn droom en hoop ik jullie ook te overtuigen van Zuid-Italië als fietsbestemming voor komend jaar, of wellicht het jaar daarna. De reis in september 2023 staat open voor inschrijving en de vroegboektickets zijn bijna weg.

Vraag 1: Hoe gaat de eerste fietstocht eruit zien?

In een andere blog heb ik uitgelegd hoe je een bestemming kiest, en de daarbij horende routes. De fietstocht die ik hier uitstippel is van Bari in Puglia (Adriatische kust) naar Napels in Campanië via o.a. de Amalfikust, maar ook de Appenijnen veel wijn uit Puglia natuurlijk! Een A-naar-B-route dus. Deze leg ik af met racefiets, bikepack en trouwe fietspartner. Verder niks!

Begint van de fietstocht in Zuid-Italië vanaf Bari voor het kasteel tegenover onze B&B.
Hier staan we dan voor vertrek van onze allereerste fietsvakantie in Zuid-Italië

Introductie

In dit blog (twee delen) ga ik uitleggen hoe een mogelijke fietsvakantie met bikepack eruit kan zien in deze mooie regio. Bovendien zal ik uitgebreid over de natuur en routes schrijven (vooral deel 2). Daarbij behandel ik hoe zwaar het is, hoe goed je getraind moet zijn, wat de highlights zijn, zodat je echt ziet of het wat voor je is. Mocht je nog niet in Italië geweest zijn, dan raad ik je aan om in dit blog wat gewoontes en gebruiken te lezen, of lees het boek van Ilja Pfeiffer La Superba.

Wijzigen

Nu ik een lange tijd in Zuid-Italië heb gewoond schrijf ik ook binnenkort een volledige blog met gebruiken en gewoontes

Stad in Zuid Italie met witte huizen gebouwd op rand van heuvel
Je komt ook langs Matera: een stad in Basilicata, Zuid-Italië, waar een deel van de huizen uitgehouwen is uit de rotsen

Vraag 2: Gaat de fiets mee naar Zuid-Italië?

Met de auto

Zuid-Italië ligt niet om de hoek, daarom is het voor velen niet de eerste keus voor een fietsvakantie. Nederlanders die naar Zuid-Italië gaan pakken soms de auto, maar dat is niet echt een pretje, vooral niet als het druk is (denk: Gotthardtunnel, denk: verzengende hitte, denk: elk uur plassen, denk: 1700 kilometer en minimaal 24 uur onderweg).

Met het vliegtuig

Een andere optie is het vliegtuig, maar dan heb je niet je eigen racefiets, tenzij je deze vervoert (mee in het vliegtuig, of vanuit Nederland verzonden naar je aankomstlocatie).

Met de trein

Een derde optie die steeds meer voor de hand ligt is het nemen van de trein. Dit is – ondanks de tijd die het kost – toch mijn voorkeursoptie. Ik doe dit in twee etappes, het is immers vakantie. Lees meer over reizen met de trein in dit blog.

Heenreis deel 1

De dienstregeling

Er gaat een nachttrein van Nederland naar Zwitserland (±22:00->06:30), en vanaf daar kun je met de Italiaanse sneltrein via Milan naar Bologna (±7:00-12:00). Zo zit je ‘s avonds nog te dineren met je Nederlandse prakkie en ben je met de lunch de dag erop al gesetteld in Italië. In de nightjet kun je prima slapen.

Je racefiets in de trein

Je racefiets vervoer je in je fietshoes zonder extra kosten, want in Duitsland geldt een fiets in een tas als handbagage. Overigens: in de TGV in Frankrijk moet je voor een fiets in een koffer een ander supplement hebben dan een normale koffer. De conducteurs zijn in Duitsland niet altijd op de hoogte van de regels. Laat ze dan deze website lezen.

Aankomst Bologna

In Bologna bezoek je de highlights van de stad, of je gaat uit eten bij goede restaurants. Alleen je hebt je racefiets niet voor niks bij je en wat is er lekkerder dan de omgeving te verkennen op je trouwe tweewieler. Raak verdwaald in de stad en rij een paar rondjes. Denk er wel aan je licht op de fiets mee te nemen, want als het gezellig is kan het zomaar laat worden ;). Je kan ook richting het zuiden van Bologna de natuur ontdekken. Bezoek Lago dei Castori (10KM), of heb je nog meer energie en tijd dan kun je naar Quinzano (30KM) fietsen voor fraaie panoramische uitzichten.

Bologna tijdens Golden hour

Heenreis deel 2

Na 1 of 2 dagen vertrek je dan naar je volgende bestemming: Bari, wat ook een heerlijke stad om te genieten is. Bari ligt in Puglia, een groot gebied in Italië van meer dan 19.000 vierkante kilometer. Het is dé hak van de laars van Italië, maar Bari ligt gelukkig (qua afstand) noordelijk in Puglia. Dit is weer een ochtend met de trein (±7 uur). Hier kan dan eindelijk ons fietsavontuur beginnen. Je fietshoes, inclusief spullen die je niet nodig hebt stuur je per post naar je B&B adres in Napels (informeer je B&B adres vooraf dat je dit gaat doen) en houd alleen je fietskleding, toilettas en sportrepen en e-reader bij je. Kijk hier voor de volledige paklijst.

Oude fiets tegen witte muur in Zuid Italiaanse stad Ostuni
Aankomst in Bari, Puglia

Terugreis

Na ruim een week kom je op je bestemming aan in Napels. Deze stad is zeker de moeite waard om nog een dag of twee te verblijven. Je spullen zijn inmiddels gearriveerd dus je kunt weer wat anders aan dan fietsschoenen of slippers! In je laatste vakantiedagen kun je ook bijkomen van je fietskilometers en alle indrukken. Napels is een grote, drukke stad, maar heeft ook zeker rustige plekken. De beentjes mogen omhoog: geniet er maar van. De terugreis kan in één keer: je vertrekt ‘s middags vanuit Napels met de trein en komt ‘s ochtends vroeg in Nederland aan (±13:30-08:00 +1 dag).

Vraag 3: van Bari naar Napels: hoe ver wil je fietsen?

Bepaal het totaal aantal kilometers

Amalfikust en de Appenijnen

In een rechte (fiets)lijn van Puglia naar Napels is het 280 kilometer, maar dat wil je natuurlijk niet. Ga in ieder geval langs de Amalfikust en door het mooiste gedeelte van de Appenijnen. Dan kom je al op 350km.

Schilderachtige dorpen in Puglia

Wil je via meerdere mooie schilderachtige dorpen in Puglia (zeer zeker aan te raden!) dan zit je op 440km of naar alle mooie plekjes (500km).

Nationale parken in Calabrië

Wil je het helemaal bont maken, of heb je heel veel tijd? Dan kun je ook via het Pollino massief en het bijbehorende nationale park of in en rondom Cilento? Dit is in totaal 600-700km en minimaal 7000 hoogtemeters. Omdat ik mijzelf, en straks jou ook, een vakantiegevoel wil geven ga ik voor fietsroutes van 70km en 1000hm per dag. Dat komt overeen met 3,5 uur fietsen per dag. Zo blijft er tijd en energie over voor andere dingen. In 6 fietsdagen en 2 rustdagen zit je dan op 420km en 6000hm.

Mijn keus: 70-80km en 1200hm per dag

Ik heb iets langer de tijd dus ga ik houd 7 of 8 fietsdagen aan. Dit is ook goed te doen voor iemand die niet zoveel bergervaring heeft, maar wel 3-4x per maand een grote ronde maakt (± 100km) en 2-3x per week fietst. Omdat ik nu plan eind april te gaan, en in december en januari 100km per week heb gefietst, betekent dat ik er conditioneel nog niet helemaal klaar voor ben. Ik ga begin maart 200km/week te fietsen, en eind maart 250km/week. Gelukkig zijn er onder andere twee Rudi Rides weekenden in Zuid-Limburg en over de Posbank. Ik begeleid deze weekenden, dus ik kom bijna vanzelf aan deze kilometers.

Wil jij al naar Zuid Italië?

Hopelijk heb je nu in grote lijnen een beeld van deze fietsvakantie. Volgende week zal ik ingaan op de routes en zal ik daarbij ook een mooie routekaart maken, zoals je van mij gewend bent. Net zoals ik bijvoorbeeld van de rondreis in de Provence/Luberon, de Italiaanse Alpen of de Franse Alpen heb gedaan. Verder zal ik de verschillende wijngebieden in Puglia bespreken (natuurlijk!), de variatie aan klimmetjes in het binnenland tussen Puglia en Amalfi, en de plekken waar de overnachtingen zijn. Tot volgende week!

Wielrenners langs een rotswand over een asfaltweg tussen Salerno en Amalfi aan de Amalfikust
Fietsers van een Rudi Rides tour in de buurt van de Amalfikust